Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

10-10-2020 09:31

Beste Pieter,

Ook gij dus

Als het om complottheorieën gaat, ben ik de eerste die de opruiers in de meest onvriendelijke bewoordingen veroordeelt en die een diep medelijden voelt met de goedgelovigen die in het geleuter van die wappiesmisbruikers trappen.

Eén uitzondering: de zaak-Demmink.

Joris Demmink is, je weet dat, een prominente VVD’er, die jarenlang de orders uitdeelde op het ministerie van Justitie en die zich nooit voor de rechter heeft hoeven verantwoorden voor de vermeende verkrachting van twee Turkse jongens in de jaren ’90.

Ik heb daar zo mijn redenen voor.

Eén keer heb ik namelijk aan den lijve ondervonden hoe Demmink de deksel op de doofpot probeerde te houden.

Ik was elf jaar geleden hoofdredacteur van HP/De Tijd en verslaggever Bas Paternotte stuurde een setje vragen naar Demmink. Bijna per kerende mail kregen wij post van de door de overheid (lees: ons) betaalde landsavocaat. Die stelde niet alleen HP/De Tijd en uitgever Audax aansprakelijk voor eventuele schade die de toenmalige secretaris-generaal van het ministerie van het ministerie van Justitie door onze vragen over zijn vermeende privé-hobby zou lijden, maar Paternotte en mij ook in privé. Kortom: een eenvoudig setje journalistieke vragen werd niet beantwoord met inhoudelijke antwoorden, maar met een intimiderende dreiging ons én onze vrouwen en mijn kinderen aan de geeuwhonger te brengen.

Speelgoed Deals 2020

 

Verder was er natuurlijk nog tíjdens het zogenaamde justitieel onderzoek naar de zaak-Demmink die VVD-minister van Justitie (tevens studentencorps-vriendje van Demmink) Ivo Opstelten, die voor de televisiecamera’s zei: “Het was niks, is niks en zal niks worden”. Dezelfde Opstelten die zich ook al bemoeide met het politieke proces tegen Geert Wilders…

En niet te vergeten toenmalig SP-Kamerlid Harry van Bommel. Die wist blijkbaar niet dat bij Café Weltschmerz de camera’s tijdens de nababbel van een interview gewoon doordraaien. En beweerde daar (in juni 2015) dat Demmink, áls het Openbaar Ministerie ooit echt iets vindt over de vermeende pedoseksueel die jarenlang de baas was op het ministerie van Justitie, zelfmoord pleegt. Een fragment dat nooit is opgepikt door de de traditionele media.

En sinds gisteren heb jij er dus iets aan toegevoegd.

Jij was namens het CDA jarenlang de kwelgeest van Joris Demmink. Je beet je net zo vast in het Demmink-dossier als in de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. En je hield opééns op met je inspanningen om de machinaties aan het licht te brengen en droeg je je dossier over. Niet eens aan een partijgenoot, maar aan Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren en later VNL.

Waarom?

Dat onthulde Erik de Vlieger gisteren in de podcast van Yves Gijrath.

Gezondheid

 

Jij was te gast bij De Vliegers NPO Radio 1-programma ‘Opvliegers op 1’ en vertrouwde hem én zijn co-presentator Sven Hazelhekke na de uitzending toe dat VVD-premier Mark Rutte er hoogstpersoonlijk voor had gezorgd dat je van het Demmink-dossier werd afgehaald.

Volgens De Vlieger zei je letterlijk: “Ik ben gestopt toen Sybrand Buma bij mij woest in mijn werkkamer kwam. Want die had van Rutte een opdracht gekregen  dat ik moest stoppen met Kamervragen over Demmink. En toen heb ik het dossier overgedragen aan Bontes.”

Tja.

Je fans zeggen altijd dat je zo’n verfrissend Kamerlid bent, omdat je niet liegt.

Nou, ik ben benieuwd.

Is het zo gegaan, Pieter?

Werkte CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma mee aan het redden van VVD-prominent Joris Demmink?

Bemoeide Mark Rutte zich zo direct met het Demmink-dossier?

En heb jij je, net als overigens bij het MH17-dossier, zo makkelijk opzij laten zetten terwijl je een groot schandaal op het spoor was?

Het zou me zó van je tegenvallen.

Maar ook niks verbazen.

Groet,

JanD

PS. Ik heb een cadeautje gevonden dat perféct bij jou past.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)