Binnenland

Kerken slaan ‘dringend advies’ voor maximaal 30 bezoekers in de wind

11-10-2020 14:39

Staphorsters op weg naar de kerk (Screenshot NOS)

Minister Grapperhaus’ dringende en overtuigende advies om niet meer dan dertig kerkgangers per dienst toe te laten lijkt vooralsnog niet het beoogde effect te hebben. Veel kerken laten tientallen tot wel honderden bezoekers meer toe dan dringend wordt geadviseerd. Dit terwijl ‘dringend adviseren’ normaal gesproken wél altijd en overal evengoed werkt als verplichten of verbieden.

Het wel of niet opvolgen van de ‘dringende ‘adviezen’ laat het kerkbestuur in de meeste gevallen over aan de individuele kerkgangers:

‘Mondkapjes zijn ook een advies. De een doet het wel en de ander niet. We zoeken de grenzen van de regels niet op. Als de overheid met andere keuzes komt en restricties oplegt, dan zullen we ons daar echt aan houden. We zijn niet weerbarstig of het stoutste jongetje van de klas’,

aldus de secretaris van de Christelijke Gereformeerde Kerk Barendrecht tegen RTL Nieuws. Net als de minister laat de kerk de waarheid dus ook zo veel mogelijk in het midden liggen. Want hoewel de kerk heus niet iedereen ziek wil maken wordt er ook op God vertrouwd:

‘Aan de ene kant is het onze maatschappelijke plicht om voorzichtig te zijn, maar we vertrouwen ook op God. Het woord van God dat tijdens zo’n zondagse dienst wordt verkondigd is voor ons zo van belang, dat we toch 250 mensen uitnodigen. De maatschappelijke druk is hoog, dat voel ik zeker. Maar het belang van samenkomen en het vertrouwen op God is er ook.’

De kerk adviseert thuis te blijven als men klachten heeft en verwacht dat sommigen niet zullen komen vanwege de onlangs ontstane maatschappelijke ophef over de vele kerkbezoekers:

‘We verwachten niet dat er 250 mensen komen. We leggen de verantwoordelijkheid bij onze leden neer. De kans bestaat dat ze vanwege de commotie thuisblijven.’

Vorige week zondag waren er ongeveer 220 kerkgangers bij de dienst in Barendrecht aanwezig. Ook Gereformeerde Gemeente Centrum in Barneveld heeft niet veel op met het ‘dringend geadviseerde’ maximaalaantal bezoekers. Daar worden drie diensten per zondag gehouden waar tussen de 400 en 450 bezoekers op afkomen. Wel wordt er slechts heel zacht op het orgel gespeeld en zijn er veiligheidsmensen ingezet:

‘Het orgel speelt zachter en we zingen ingetogen. […] Het is niet zo dat we het virus niet serieus nemen. Er zijn gezondheidschecks en we zetten veiligheidsmensen in.

De Barneveldse geloofsgemeenschap DoorBrekers houdt zich wel aan het ‘dringende advies’ van de minister, maar laat weten dat net als bij bijv. popzalen en theaters maatwerk op zijn plek zou zijn:

‘Om een maatschappelijk signaal af te geven, houden wij ons aan het advies van de minister. Maar het zou veel beter zijn als er maatwerk komt voor de verschillende kerkgebouwen’.

In de parel van de biblebelt Staphorst klinken enkele minder begripvolle geluiden. ‘Er is bagger over ons uitgestort’, bijt een in het zwart geklede man de aanwezige pers daar toe. De kerkganger heeft ‘zes dagen nodig gehad om dat weg te poetsen.’ Een vrouw in klederdracht werd ook naar haar mening gevraagd. Zij gaf te kennen dat het schandelijk is dat de journalisten op Gods rustdag aan het werk zijn.

Dominee Van Marle van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst is ook geen groot fan van de pers:

‘Houdt afstand en praat niet met de pers. Ze proberen u te verleiden maar uiteindelijk zijn ze uit op sensatie. […] We zijn de afgelopen week het centrum geworden van smaad, spot en verachting.’

Bovendien zou het ‘dringende advies’ van Grapperhaus ‘het gemeenteleven totaal ontwrichten’.

Willem ‘mijn voornaam wil ik wel vertellen want ik ben niet de enige die zo heet op Urk’ die de Jachin Boazkerk bezoekt in zijn woonplaats laat weten dat het verkeer ook heel gevaarlijk is en dat het leven ná de dood er pas echt toe doet:

‘Er zijn gevaarlijkere dingen dan corona, zoals het verkeer. We moeten het hebben over het leven na de dood, dat is belangrijker dan het heden. We gaan allemaal een keer dood’

Compassievolle woorden van Willem uit Urk. Woorden die we de komende dagen absoluut op ons in zullen laten werken. Daarmee zijn we al weer aan het einde gekomen van het wekelijkse kerknieuws-overzicht. Graag tot volgende week en denk er aan: ingetogen zingen, en zachtjes op het orgel.