Binnenland

Bewoners drugsflat Winschoten durven alleen nog onder begeleiding de deur uit.

12-10-2020 16:31

Still van winschoten via Youtube

Een aantal bewoners van de Venneflat in Winschoten zit het maar niet mee. Naast de coronapandemie hebben zij namelijk last van chronische overlastplegers. Afgelopen april schetste RTV Noord al de tragische omstandigheden waarin deze mensen worden geacht te wonen. Rondom de flat wordt gedeald bij het leven en binnen zijn de liften regelmatig besmeurd met bloed en poep. Ook trof een van de bewoners een verwarde vrouw aan op de gang met een slagersmes in de hand. Kortom, allemaal geen elementen waar je als huurmakelaar makkelijk een appartementje mee krijgt verkocht.

De gemeente beloofde beterschap, maar veel heeft dit allemaal nog niet geholpen. Zo woont een van de grootste overlastplegers een half jaar later niet meer op de Venneflat, maar is hij er nog wel regelmatig te vinden. De man is echter nu niet alleen asociaal, maar ook nog eens boos op zijn voormalige woonomgeving. Boosheid die hij overigens openlijk deelt via internet. Zo roept de overlastpleger via Facebook op om de ramen in te gooien van de mensen in de Venneflat. Zoals dat gaat in Nederland krijgt zo’n persoon dan een gebiedsverbod van tien dagen, waarna het circus weer van voor af aan begint.

Zoals je verwacht benadrukken woningcorporatie Acantus en de gemeente Oldambt ondertussen dat ook het verwijderen van andere overlastplegers gewoon juridisch erg lastig blijft. Of in de woorden van Burgemeester van Oldambt, Cora Yfke Sikkema:

“Ik vind dit echt heel vervelend voor de bewoners. Maar er is juridisch bewijs nodig om iemand het recht om ergens te komen te ontnemen. Die overlast moet vastgesteld worden door de politie of de boa’s. Daarom wil ik de bewoners nogmaals oproepen: bel de politie zodra hij er is en overlast veroorzaakt. Ik heb hiervoor jullie hulp nodig. Alleen dan kunnen wij actie ondernemen.”

Maar als mensen niet eens de deur meer uit durven vanwege de overlast, waar halen ze dan de moed vandaan om het gevecht hiermee aan te gaan?

“Op dit moment zitten mensen opgesloten in hun huis, die moeten onder begeleiding naar de supermarkt omdat ze dat anders niet durven. Dit voelt niet veilig! Deze situatie moet ophouden.”