Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

13-10-2020 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meneer Rutte,

Het is goed dat u op zondag in het Catshuis vertrouwelijk spreekt met in coronatijd belangrijke ministers en adviseurs over de vertrouwelijke adviezen van het Outbreak Management Team. Het is goed dat de voorzitters van de Veiligheidsregio’s op maandag vertrouwelijk spreken over de maatregelen die op tafel zouden liggen om een verdere ramp te voorkomen (nu het met testen en bron- en contactonderzoek volledig in de soep is gelopen). Het is goed dat de ministerraad op dinsdag bijeen komt om in vertrouwelijkheid te beslissen welke maatregelen het kabinet aan de bevolking en bedrijven gaat opleggen. Het is goed dat u die maatregelen namens het kabinet tijdens een door miljoenen Nederlanders bekeken persconferentie openbaar maakt.

Maar wat me echt steeds meer tegen de borst begint te stuiten is het feit dat het vast onderdeel van uw beleid is dat alle voornemens tussen zondag en dinsdag worden gelekt.

Want dat heeft maar één reden: kijken hoe het valt.

De regering regeert niet tijdens deze “grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”, nee, de regering legt in de week, laat haar oren hangen naar Huffnagel-achtigen, denkt aan de (eventuele) verkiezingen van 17 maart 2021 en schaaft de boel dan de dag van de persconferentie nog een beetje bij.

Pappen en nathouden.

Precies zoals u deze crisis samen met de omhooggevallen schoolmeester aanpakt.

Het ziet er op televisie misschien uit als leiderschap als jullie je mantra’s met “samen dit” en “samen dat” de wereld in gooien. Maar de waarheid is dat jullie met trillende handjes Dokter Bibber spelen, met de Nederlandse bevolking als lijdend voorwerp.

Ik zou graag eens van u horen waarom u niet het advies opvolgt van het Red Team (en Diederik Gommers) om voor twee weken een keiharde lockdown af te kondigen.

Een bekend gezegde luidt immers: “Problemen zijn als drollen: je kan erop blijven kauwen, maar het is beter om ze in één keer door te slikken”. Gezonde bedrijven kunnen twee weken lockdown met de juiste overheidssteun overleven, maar twee jaar gerommel niet. En als je iemand toch vermoordt, dan liever meteen met de kogel dan via een gekmakende marteling.

Gezondheid

 

Ik zeg u eerlijk: zo’n lockdown nú zou de Dijkgraafjes heel slecht uitkomen, want mevrouw Dijkgraaf zou dan een trip naar Portugal missen en ik de feestelijke bekroning van de belangrijkste en leukste klus die ik ooit deed. Maar we zouden het begrijpen. En we zouden het de lichamelijk en geestelijk kwetsbaren én de jongeren heel erg gunnen dat er eindelijk een keer écht wordt ingegrepen.

De “grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” vraagt niet om een manager, maar om een staatsman.

Eentje die als tweede daad, na het aankondigen van de lockdown, een competente superminister boven die Pipo met die malle schoenen zet.

Groet,

JanD

PS. Ik ben stiekem de beroerdste niet. Daarom krijgt u van mij een cadeautje dat u kan helpen in deze cruciale tijd.

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)