Binnenland

GroenLinks zegt vertrouwen in fractievoorzitter op vanwege vragen over gifvaten

13-10-2020 21:57

Still van YouTube van Karen Kamps

Karen Kamps moet per direct vertrekken als fractievoorzitter van GroenLinks in Doetinchem. De andere leden van de fractie hebben geen vertrouwen meer in het functioneren van de vrouw.

Aanleiding is de wijze waarop Kamps aandacht probeert te krijgen voor 1300 gifvaten op een bedrijventerrein in de gemeente. Deze zijn gevuld met brandbluswater en verontreinigen volgens de oud-fractievoorzitter de grond. Het inmiddels failliete Rutgers Milieu had overigens maar toestemming voor de opslag van 10 vaten.

Het stadsbestuur van Doetinchem wil ook af van de tikkende tijdbommen, maar geeft de veroorzaker eerst nog de kans om het zelf op te lossen. Kamps wil acuut meer duidelijkheid over de zaak en vraagt daarom constant aandacht voor de vaten in de media. Zo was ze onlangs nog over het onderwerp te horen in het tv-programma Monitor.

Eerder kreeg de vrouw vanwege haar inzet al een spreekverbod van het partijbestuur, al spraken ze zelf liever van een ‘communicatiepauze.’ Iets waar Kamps direct de vloer mee aanveegde:

“Iedereen is inwisselbaar, ik ook, maar de kernwaarde van de partij is niet inwisselbaar. Met een spreekverbod ondermijn je de democratie, dat is het enige dat telt.”

De reden dat de casus zo gevoelig ligt binnen de groene partij is vanwege GroenLinks-wethouder Frans Langeveld. Hij is verantwoordelijk voor de Omgevingsdienst Achterhoek en die heeft in eerste instantie toestemming gegeven om de 1300 vaten te laten staan. De lokale partijvoorzitter van GroenLinks, Martijn Dibbets, is eveneens werkzaam bij de Omgevingsdienst Achterhoek.

Het is nog niet bekend of Kamps haar zetel gaat opgeven.