Binnenland

OM: ‘Nederlandse George Floyd overleed aan overdosis amfetamine’

14-10-2020 17:06

Still van youtube

De 40-jarige Tomy Holten die afgelopen maart in Zwolle stierf is niet door politiegeweld om het leven gekomen. Uit onderzoek van het OM blijkt dat de man een dodelijke hoeveelheid amfetamine in zijn lichaam had op het moment van zijn arrestatie.

Het overlijden van Holten zorgde voor veel maatschappelijke onrust omdat een hoop mensen in hem een Nederlandse George Floyd zagen. Zo werd er in juni nog een herdenking gehouden met Holten in de hoofdrol als slachtoffer van racistisch politiegeweld. Vooral het beeld van een politieschoen op het gezicht van de man veroorzaakte veel commotie. Zo sprak onder andere Jair Schalkwijk van antiracismeclub Controle Alt Delete er schande van:

“We zien een ongewapende man die niets strafbaars doet. Hij vertoonde verward gedrag in de supermarkt, maar het was ook een idiote dag tijdens corona met dat hamsteren.”

Volgens het OM was dit geweld echter niets minder dan noodzakelijk om Holten in bedwang te houden. De politie kwam de man op het spoor omdat hij schreeuwend rondhing bij een supermarkt. Ook trok hij willekeurige autodeuren open bij mensen die net aankwamen op de parkeerplaats. Een getuige omschreef de verwarde man zelfs als ‘zombieachtig.’

Het onberekenbare en agressieve gedrag van Holten hield niet op met de komst van de agenten. Het overmeesteren van de verwarde man kostte de politie zelfs zoveel moeite dat ze hulp kregen van omstanders. Zo greep Holten naar het wapen van een politieman en beet hij ook in een been. Dit is volgens het OM ook de reden dat zijn hoofd in bedwang werd gehouden middels een politieschoen. Uit de autopsie is verder gebleken dat Holten hieraan geen verwondingen heeft overgehouden, hoe naar dit er ook uitziet op video.

Gezien al deze feiten heeft het OM besloten om niemand voor de dood van Tomy Holten te vervolgen.

Uit onderzoek van Investico blijkt dat driekwart van alle politiemensen zich regelmatig machteloos voelt tijdens een confrontatie met een verward persoon. Ook de politiebonden klagen dat hun mensen vaak taken moet vervullen waarvoor ze niet zijn opgeleid.

De aanhouding van Tomy Holten: