Binnenland

Politiebond pleit voor totaal alcoholverbod om het coronavirus te stoppen

14-10-2020 15:14

Still via YouTube

Als het aan Politiebond ANPV ligt wordt er de komende vier weken geen druppel alcohol meer verkocht. Tegen het Algemeen Dagblad legt bondsvoorzitter Xander Simons uit dat de huidige noodmaatregel rondom alcoholverkoop alleen maar voor problemen zorgt. Problemen die in zijn ogen de politie dan weer mag oplossen.

“De eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van die regel ligt natuurlijk bij de winkel. Maar stel dat het straks bij de verkoper misgaat, als er een conflict met de klant ontstaat, dan is wel de inzet van politie-agenten en boa’s nodig. Die capaciteit hebben we door bezuinigingen alleen niet meer.”

Simons denkt verder dat thuisfeestjes zonder alcohol zo saai worden dat het aantal bezoekers sterk zal teruglopen. De collega’s bij Politiebond ACP zien overigens niets in het plan. Zo spreekt voorzitter Gerrit van de Kamp over ‘doorschieten’ en ‘realistisch blijven.’

“Alles wat verboden wordt, gaat de illegaliteit in. Dat moet je ook niet willen, die thuisfeestjes zullen er toch wel blijven.”

Erg doordacht is het plan dan ook niet te noemen. Naast ongezellig kan ineens stoppen met drinken voor sommige mensen simpelweg levensgevaarlijk zijn. Wie langdurig grote hoeveelheden alcohol tot zich neemt loopt bij een plotselinge drooglegging het risico op een delirium. Hetzelfde geldt voor epileptische aanvallen en andere lichamelijke narigheid. En als we momenteel ergens geen tekort aan hebben, dan is het wel patiënten.