Binnenland

Activist die kunst uit Afrika Museum ‘terugroofde’ wilde alleen in discussie gaan

15-10-2020 16:40

Screenshot van Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba's video.

Congolese activist Mwazulu Diyabanza heeft zich vergist toen hij op 10 september een Congolees grafbeeld uit het Afrika Museum meenam. De man was slechts van plan om met het Berg en Dalse museum in discussie te gaan:

“Toen wij die dag naar het museum zijn gekomen, was dat niet eens met de bedoeling om iets mee te nemen”

Op enig moment tijdens dat voornemen heeft Diyabanza zich toen laten filmen waarbij hij, scanderend tegen de camera, onverhoopt een beeld heeft meegenomen uit het museum. Al lopend door het museum kwam Mwazulu er namelijk achter dat de reflectie van hem en zijn medeactivisten zodanig was gerijpt dat er alleen nog maar tot actie kon worden overgegaan. Toen hij vervolgens eenmaal met eigen ogen de Congolese kunstwerken zag wist hij pas wat hij moest doen:

“Wij zijn een groep van reflectie en actie. Die dag in het museum was onze reflectie gerijpt en was het moment gekomen om tot actie over te gaan. Maar in eerste instantie wilden wij gewoon in discussie gaan met het museum. Het was pas toen ik al die kunstwerken voor het eerst met eigen ogen zag, dat ik wist wat ik moest doen.”

De Congolees, die volluit Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba heet, voerde samen met zijn maten al eerder soortgelijke acties uit. Onder andere in Mus̩e du quai Branly РJacques Chirac in Parijs en in het MAAOA in Marseille. Voor de discussie met het Parijse museum is door de rechter een geldboete opgelegd. Andere zaken lopen nog. Het is op dit moment niet bekend of bij deze incidenten ook sprake is geweest van een vergissing.

Diyabanza zelf vindt het onterecht dat hij voor de rechter moet verschijnen, omdat volgens hem de musea juist de dieven zijn:

“Niet wij, maar de musea moeten voor de rechter verschijnen. Je vraagt een dief niet om toestemming om terug te nemen wat hij heeft gestolen.”

De volgende discussie die hij wil gaan voeren is met het Antwerpse museum MAS. Daar staat een beeld van de Congolese chef Ne Kuko. Dat wil Siwa Lemba terug naar Congo brengen, om de dagelijkse vernedering te stoppen:

“Want elke dag dat hij in een museum staat, is een vernedering.”

Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba en zijn collega’s staan op 12 januari 2021 in Nederland voor de rechter. Hopelijk zal deze inzien dat de hele kwestie op een groot misverstand berust.