Binnenland

Brabanders hebben minder angst voor corona en minder vertrouwen in de overheid

18-10-2020 15:21

Foto is gemaakt door Isi Parente

In Brabant hebben steeds minder mensen vertrouwen in de wijze waarop de overheid de corona te lijf gaat. Uit onderzoek van de provincie onder 2000 Brabanders blijkt dat maar 9% ‘veel vertrouwen’ heeft in de regie vanuit Den Haag. 36% van de ondervraagden zegt weinig of zelfs helemaal geen vertrouwen meer te hebben. Een groot verschil met de situatie in april. Toen gaf nog 90% aan het Rijk op zijn minst redelijk te vertrouwen.

Zowel het RIVM als de gezondheidszorg in zijn geheel hebben eveneens aan gezag ingeboet. Ontzag voor het coronavirus zelf is ook een flink stuk gezakt. Zo zegt nog maar 6% van de Brabantse bevolking angst te hebben voor het virus. 22% van de ondervraagden zegt zich tegelijkertijd wel enorm op te winden over de huidige situatie.

Vooral bij jongeren is er steeds minder draagvlak voor alle maatregelen. Zo houden zij zich regelmatig niet aan de anderhalvemeter-regels en gaan ze gewoon massaal bij elkaar op bezoek. Ook de afgelopen nachten moest de politie ingrijpen bij illegale feestjes in Zutphen en Deventer. Waar de jeugd zich wel zorgen om maakt is de persoonlijke financiële situatie, hun werk en de eigen mentale gezondheid.

Ook Kerim Kavuz van biertaxi The After houdt zich niet meer aan de coronaregels bij het bezorgen van alcohol. Volgens de eigenaar kan hij zijn zaak wel sluiten als hij alleen voor 20:00 bier mag bezorgen.

“Ik neem liever de risico’s dan dat ik thuis komt te zitten. De gemeente Oosterhout of de overheid gaat mijn salaris hoogstwaarschijnlijk toch niet betalen als ik thuis op de bank zit.”

Het gaat kortom een zware winter worden voor iedereen, wat je ook van de corona denken mag.