Politiek

Mark Rutte: Ik wist van vakantie koning en heb een verkeerde inschatting gemaakt

18-10-2020 11:45

Minister-president Mark Rutte (Screenshot NOS)

Minister-president Mark Rutte wist dat koning Willem-Alexander op vakantie ging naar Griekenland. “Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt.” Dat schrijft de premier zondagochtend aan de Tweede Kamer.

Rutte:

“Ik heb te laat beseft, zeker na de persconferentie van dinsdagavond 13 oktober jl., dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen. Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.”

Daar Rutte vrijdag in Brussel zat verzorgde vicepremier Hugo de Jonge (CDA) de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Toen hem werd gevraagd naar de vakantie wist hij van niets.

Rutte:

“Voor de goede orde informeer ik u in dit verband tevens over de gang van zaken met betrekking tot de persconferentie van vice-minister-president De Jonge op 16 oktober jl. Hij heeft tijdens deze persconferentie desgevraagd geantwoord dat hij er niet bekend mee was of de Koning op vakantie ging. Ik had hem hierover tevoren, conform de bij dit onderwerp gebruikelijke werkwijze, niet geïnformeerd. Tijdens de voorbereiding van de persconferentie is de mogelijke vakantie kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad dat voor de persconferentie geen duidelijkheid had opgeleverd waardoor toen niet duidelijk was of de Koning op vakantie ging of niet.”

Lees ook – Ronald van Raak (SP): ‘Het lijkt me bijna onmogelijk dat zo’n ervaren premier hiervan wist en ze niet heeft tegengehouden’