Binnenland

KOZP: Geef geen subsidie aan racistische intochten

19-10-2020 12:18

KOZP-voorman Mitchell Esajas, foto screenshot YouTube

Ludieke en luchtige actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil dat gemeenten vanaf heden alleen nog subsidie geven aan intochten ‘wanneer piet vrij is van elementen van anti-zwart racistische stereotyperingen’. Het landelijk opererende KOZP roept gemeenten en intochtcomités op om lokaal te overleggen met actiegroepen over hoe piet er volgens de demonstranten uit moet zien. De activisten willen graag dat er voor dit kinderfeest eindelijk eens ‘volwassen keuzes’ worden gemaakt:

,,Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen. Gelukkig zijn er al veel gemeenten die dit jaar de omslag maken naar een racismevrij feest met bijvoorbeeld de schoorsteenpiet.’’

Volgens KOZP zijn bepaalde versies van Piet niet racistisch meer, zoals bijvoorbeeld de roetveegpiet. Maar de recentelijk opgedoken Grijze Piet is bij de anti-racismevoorvechters wel in het verkeerde keelgat geschoten. Deze Piet heeft naast een fictieve huidskleur ook nog eens racistische rood geschminkte lippen en een afro-pruik:

,,Grijs wordt hier net als zwart ingezet als een fictieve huidskleur die refereert aan een racistische stereotypering.’’

Het is niet de eerste keer dat een poging tot kleurverandering leidt tot felle protesten vanuit de samenleving. Eerder kreeg theatermaker en jazzmuzikant Hans Teeuwen felle kritiek te verwerken voor zijn Witte Dick: