Binnenland

Politie zit in haar maag met de wildgroei aan pedojagers

19-10-2020 21:24

Foto is van Viktor Forgacs

De politie in Arnhem heeft zaterdag zes zogeheten pedojagers aangehouden. De mannen zouden een pedoseksueel naar het Sonsbeekpark hebben gelokt om zogenaamd seks te hebben met een minderjarige. Toen deze aankwam in het park ontstond er een vechtpartij met de pedojagers. Hierbij raakte de vermeende pedoseksueel gewond aan het gezicht.

Dankzij de hulp van een getuige kon de politie ingrijpen. De pedojagers werden gearresteerd omdat ze onnodig geweld zouden hebben gebruikt. Ook hun doelwit moest mee naar het bureau vanwege het afspreken met een minderjarige voor seks.

De politie heeft de laatste tijd steeds vaker te maken met mensen die op eigen initiatief pedoseksuelen opsporen. Veel pedojagers zeggen dit te doen omdat ze vinden dat dit zedenmisdrijf te weinig prioriteit krijgt van de overheid. Zo werd er onlangs nog een filmpje verspreid van mensen met bivakmutsen op die een hardhandig burgerarrest uitvoerde op grond van artikel 248E. De politie liet toen Hart van Nederland weten dat:

“Over één ding zijn we helder: het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit. Als mensen voor eigen rechter spelen, trekken we een grens. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces, in plaats van een publieke veroordeling.”

Zowel het OM als de politie vinden het op zich prima wanneer burgers helpen bij het opsporen van misdadigers. Wel moeten mensen zich dan aan de wettelijke spelregels houden. Zo kan een burgerarrest alleen plaatsvinden als iemand op heterdaad wordt betrapt. Verder mag er geen geweld worden gebruikt. Het naar de grond werken van een verdachte wordt hierbij al snel gezien als een strafbare handeling. Gewoon rustig vasthouden dus en 112 bellen.

Een ander punt waarop gelet moet worden is smaad en laster. Een paar verzamelde comments op Facebook vormen samen nog geen gerechtelijke uitspraak die 100% waterdicht is. Zo kreeg de zelfverklaard pedojager en rapper Convex Kafka (Bouke van de Vrugt)  vorig jaar nog een boete van 750 euro omdat hij een vlogger openlijk beschuldigde van pedoseks. Dit was echter nog niet bewezen door een rechtbank en daardoor illegaal.

Een pedojager die het volgens het boekje doet: