Buitenland

Salafist krijgt geen Duitse nationaliteit na weigering van uitgestoken vrouwenhand

19-10-2020 15:03

Foto via: Toa Heftiba

Een apart bericht gezien de coronapandemie, maar bij onze oosterburen is een 39-jarige arts klaar met Duitser worden omdat hij weigerde een hand te schudden. De van oorsprong Libanese man wist na 13 jaar (!) zijn inburgeringsexamen te halen, maar faalde bij de diploma-uitreiking in 2015 alsnog. De uitgestoken hand van een vrouwelijke medewerker weigerde hij namelijk te schudden vanwege zijn geloof.

Nu vijf jaar later geeft het Duitse gerechtshof de inburgeringsinstantie gelijk. Het vrouwbeeld van de Libanees zou een goede Germaanse integratie onmogelijk maken.

“Als een aanvrager weigert een hand te schudden vanwege genderspecifieke redenen die onverenigbaar zijn met de constitutie, dan is er geen sprake van een integratie met de Duitse manier van leven. Dit geldt met name als het weigeren van een uitgestoken hand van de andere sekse, zoals in deze zaak, voortkomt uit salafistisch gedachtegoed over de relatie tussen man en vrouw.”

Volgens de rechtbank is het schudden van handen verder een oeroude Westerse traditie die symbool staat voor het bereiken van eensgezindheid. Een begroeting die bovendien dwars door alle rangen, standen en ook onderbroeken van de samenleving heen breekt. Zelfs voor Europese koningen wordt immers amper nog gebogen. De rechter voorspelt dan ook dat dit handelingsritueel het coronavirus zal overleven.

De 39-jarige arts kan nog in hoger beroep bij het federale gerechtshof.