Binnenland

Salafistische prediker wil met inzamelingsactie Haga Lyceum terugveroveren

19-10-2020 12:56

Still via Jan Dijkgraaf

De bekende salafistische prediker Mohamed Riani (Beter bekend onder zijn LARP-naam: Abou Aicha) is volgens het Parool wederom een inzamelingsactie begonnen voor oud-directeur Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum. Onder de leus: ‘Koop Haga Terug’ moet er 15.000 euro worden opgehaald om de oud-decaan weer te installeren via een rechtszaak. Atasoy werd in mei aan de kant geschoven door het bestuur vanwege zijn autoritaire manier van leidinggeven. Door sommigen werd dit zelfs omschreven als een angstbewind.

Tegelijk is de man nog steeds enorm populair bij een deel van de ouders. Zo hield een aantal van hen een handtekeningenactie voor de school om Atasoy weer terug te krijgen. Al zorgde dat ook meteen weer voor een verschil van islamitisch inzicht. Want een man die zomaar moslimvrouwen in het wild aanspreekt, dat kan in 2020 natuurlijk echt niet meer!

“Ik stond ook bij andere ouderavonden voor het hek, dus niet op het schoolterrein en sprak ouders aan die naar binnen gingen. Die avond was er een vader die het ongepast vond dat ik als moslim vrouwen van andere mannen aansprak. Daar kregen we ruzie over.”

Wie wil weten waarom Aicha het zo belangrijk vindt om het lyceum terug te ‘kopen’ hoeft alleen maar de islamlessen van de man zelf te bekijken. Zo werd vorig jaar bekend dat hij leerlingen bijbracht dat afvalligen binnen de islam de dood verdienen. Verder verheerlijkt de prediker de gewapende jihad en zou hij zelfs Veenendaalse jongeren hebben opgeroepen zich klaar te maken voor vertrek. Ook riep Aicha islamorganisaties op om alle banden met de overheid te verbreken vanwege het nikaabverbod. Kortom echt het soort bruggenbouwer waar Nederland momenteel naar snakt.

Binnen het Haga Lyceum is al langer een machtsstrijd gaande. Zo legde bestuurder Rasit Bal vrijdag al na vier maanden zijn functie weer neer. Volgens de man maakte wantrouwen vanuit de Marokkaanse gemeenschap hem het werken onmogelijk. Veel ouders waren het dan ook niet eens met de educatieve ideeën van Bal. Zo wilde de man de leerlingen op Haga ook kennis laten maken met het soefisme. Een mystieke stroming binnen de islam die weinig moet hebben van het salafisme. Ook zijn Turkse achtergrond heeft volgens de oud-bestuurder zijn functioneren op het Haga Lyceum lastig gemaakt:

“Ik heb het gevoel dat Marokkaanse moslims die uitgesproken vroom zijn en bijvoorbeeld erg hechten aan het Arabisch, bij voorbaat iemand als ik wantrouwen. Het is me maar gedeeltelijk gelukt dat te overwinnen.”

Deze stelling wordt ook ondersteund door het feit dat Koop Haga Terug! maandagochtend al 11.420 euro had opgehaald.