Binnenland

Kroonprinses Amalia is nu dienstplichtig

20-10-2020 09:05

Een onderzeeboot uit de Walrusklasse. (Foto Defensie)

Nou, we hebben het voor elkaar: ook meisjes worden nu opgeroepen voor een dienstplicht die niet is afgeschaft, maar wel is opgeschort. Het annus horrobilis 2020 brengt tenminste iets groots op het gebied van symboolpolitiek: dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht.

Alle meisjes die in 2003 geboren zijn, krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Het zou gaan om honderdduizenden personen met een baarmoeder. Onder hen is ook de bloem der natie en kroonprinses van Oranje-Nassau, Amalia, die op 7 december 17 jaar wordt.

Dat worden een heleboel dezelfde columns over de uitermate hoge soldij van Amalia, de Griekse vakantie die mogelijk een strafexpeditie was en natuurlijk de rang van de jonge prinses, want ze zal wel niet als soldaat beginnen. Daarnaast zal er een schier eindeloze stroom columns verschijnen over de achterhaaldheid van het concept ‘meisje’ en hoe erg het is dat SterreXirStorm wordt uitgesloten. Dit zal leiden tot een NPO-thema-avond.