Binnenland

Rapper Boef krijgt in hoger beroep hogere straf voor 300 kilometer per uur rijden

20-10-2020 17:08

In zijn videoclips geeft Boef in ieder geval wél het goede voorbeeld, foto screenshot YouTube.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft rapper Boef dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar rijontzegging, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De bij jonge tieners zeer populaire rapper was in hoger beroep gegaan nadat hij was veroordeeld voor enkele zeer extreme snelheidsovertredingen in 2016. Overtredingen waarvan hij overigens zelf een video op YouTube had gezet.

Bij de eerdere rechtszaak in januari 2019 werd de om zijn bescheidenheid bekend staande artiest veroordeeld tot achttien maanden rijontzegging en een geldboete van 6.500 euro. Zijn straf is dus hoger uitgevallen in het hoger beroep.

Naast de rijontzegging is de in Frankrijk geboren Sofiane Boussaadia veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij 6.500 euro betalen aan de Vereniging Verkeersslachtoffers. De altijd meegaande Boussaadia geeft aan hiertoe bereid te zijn, een meevaller voor de rechtspraak.

Hoewel Boef een deel van de snelheidsovertredingen bekent, zegt hij niet met 165 kilometer per uur door het centrum van Tilburg te hebben gereden. Hij zou, eenmaal van de snelweg af, op de vluchtstrook van plek gewisseld zijn met iemand uit zijn posse. De rechtbank trapte hier niet in. Toen zij op Google Maps keken naar de door Boef aangegeven plek bleek daar namelijk helemaal geen vluchtstrook aanwezig te zijn.

De 27-jarige Sofiane denkt tegenwoordig erg goed na over de consequenties van zijn gedrag, maar dat was in 2016 wel anders. Toen was Boef alleen maar met zijn imago bezig:

‘Als jonge jongen dacht ik niet na over de consequenties. Het was gewoon een beetje stoer doen.

Ik was toen 22 jaar, nu 27. Een mens verandert en dat heb ik ook wel bewezen met de tijd. Ik kan er niks mooiers van maken, het was toentertijd gewoon een domme keuze.’

‘Dat inzicht kan het hof waarderen’, aldus de rechtbank. Maar naast de erkenning voor Boussaadia’s indrukwekkende persoonlijke groei kwam deze waardering niet tot uiting in een lagere straf. Het hof verwijt de gangstervlogger ‘excessief’ rijgedrag dat ‘thuishoort op een circuit.’ Maar ook de potentieel slechte invloed op zijn indrukwekkende gevolg wordt hem kwalijk genomen:

‘[Het is] zeer kwalijk dat hij de openbare weg als racebaan heeft gebruikt. […] Door plankgas Brabant te doorkruisen heeft hij meerdere levens op het spel gezet. Door het filmpje van de rit online te zetten had zijn – naar eigen zeggen – grote schare volgers voorbeeld aan zijn gedrag kunnen nemen.’

Het verweer van de rapper dat hij zonder auto in de problemen komt, omdat hij zijn werkzaamheden dan niet uit kan voeren, veegde het hof eveneens van tafel. Vanwege zijn vermogende positie zal het voor Boef geen probleem opleveren om bijvoorbeeld een chauffeur in te huren.