Binnenland

Agenten en Boa’s zeggen coronamaatregelen niet te kunnen handhaven

21-10-2020 11:02

BOA in gesprek met een corona-overtreder (Screenshot van NU.nl)

‘Van de realiteit losgezongen.’ ‘Volstrekt onuitvoerbaar.’ en ‘Hoe dan!?’

Dat zijn een paar van de reacties die Boa’s en agenten geven op het verzoek om een stapje extra te doen voor de coronamaatregelen. Voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls wil zo overtreders van deze regels bewuster maken, maar volgens de dienders is dit vanwege personeelstekort niet te doen.

Door de ziekte- en quarantaineverzuim draaien sommige teams namelijk nog maar op 40 procent van hun kracht. Bovendien durven de ongewapende Boa’s volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP niet altijd zelf zomaar actie te ondernemen. Vanwege de onderbezetting moeten ook zij immers vaker wachten op politieondersteuning, aldus het Algemeen Dagblad:

“Steeds meer jongeren dragen boksbeugels, priemen of messen van dertig centimeter. We gaan niet ons leven in de waagschaal leggen om een boete van 95 euro uit te delen.”

Ook de politie zelf blijkt overigens steeds vaker op de politie te moeten wachten. Hierdoor rijden sommige agenten alleen nog maar rondjes door de stad tijdens hun dienst. De meldkamer kan eveneens maar amper genoeg mensen vinden voor een shift:

“Het gaat allemaal maar net, terwijl we weten dat dit vraagt om een lange adem. We moeten nog heel de winter door.”

Aldus voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB. Bruls laat op zijn beurt weten dit alles niet te geloven. Hij denkt dat agenten en Boa’s de komende wintermaanden namelijk wel gewoon wat extra werk kunnen doen. Tja.