Binnenland

Radboud Universiteit Nijmegen mag niet langer ‘katholiek’ heten

21-10-2020 09:58

CC Vrij

Ooit was Nijmegen een van de bolwerken van katholiek Nederland, maar dat was toen. Nijmegen staat alweer decennia te boek als Havana aan de Waal. Ook de universiteit is een soort UvA en eindelijk is de Nederlandse Bisschoppenconferentie daar ook achter gekomen.

Het predikaat ‘katholiek’ wordt ingetrokken omdat de bisschoppen helemaal niets meer te vertellen hebben aan de universiteit van Nijmegen die ook met de beste wil van de wereld niet katholiek te noemen is.

Nu worden alle bestuursleden van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU) benoemd door de bisschoppen, maar de stichting wil de invloed van de bisschoppen terugbrengen tot één lid. In een verklaring noemt de bisschoppenconferentie dat “een te grote beperking”. (…) “Daarnaast onderschrijven de bisschoppenconferentie en SKU dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop Radboud Universiteit en Radboudumc invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit“, staat in de verklaring. “De verwachting dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt.”

Waarschijnlijk wordt er feest gevierd in Havana aan de Waal.