Politiek

Eindelijk: DUO stopt met ‘kwetsende woorden in ICT’, Rijksoverheid-nerds voortaan lekker inclusief

22-10-2020 12:25

© Pixabay

Via een anonieme bron, van het Rijksoverheid-intranet geplukt:

Weg met kwetsende woorden in de ICT

Nieuwsbericht | 21 oktober 2020

Master en slave. Blacklist en whitelist. Waar denk je aan bij het lezen van deze woorden? Neutraal zijn ze allerminst. Toch worden ze nog gebruikt binnen de ICT. DUO kiest ervoor deze woorden niet meer te gebruiken.

Veel techbedrijven en leveranciers van ICT-oplossingen hebben in deze kwestie al stelling genomen. Bedrijven als Microsoft, Google en SAP besloten neutrale termen te gaan gebruiken als alternatief. DUO volgt nu dat voorbeeld.

Jitze van der Vinne, manager I&E, vertelt iets over de achtergrond van dit besluit: “We willen een werkomgeving bieden waarin alle medewerkers er toe doen, zich veilig voelen, zich gewaardeerd voelen, gelijkwaardig behandeld worden en gehoord worden. Woorden die als discriminerend of kwetsend kunnen worden ervaren horen daar niet bij en willen we daarom vermijden.”

De term master-slave wordt gebruikt om aan te geven dat de ene ICT-component (bijvoorbeeld een server) ondergeschikt is aan de andere. Een slave-server doet wat de master-server aangeeft wat er moet gebeuren. ICT’ers kunnen nu afspreken om in dat geval bijvoorbeeld primary en secondary of leader en follower te gebruiken. Terminologie in code, systemen en documentatie wordt aangepast en er wordt voortaan gebruik gemaakt van alternatieve termen. Zolang er nog geen eenduidig, wereldwijd geaccepteerd alternatief is bepalen de ICT’ers onderling welke termen voor hen acceptabel zijn.