Binnenland

Nepvlees mag zichzelf toch vlees noemen ondanks boerenprotest

23-10-2020 16:31

Groentevervanger.. Foto via: Emerson Vieira

Over smaak valt te twisten en over namen blijkbaar ook. Dat heeft althans het Europees Parlement vandaag besloten, want termen als ‘vegetarische worst’ en ‘vegaburger’ mogen gewoon blijven bestaan.

Boeren hadden aangedrongen op een verbod hierop omdat deze woorden verwarrend zouden zijn voor de consument. Ook omschrijvingen als ‘lijkt op melk’ zien de agrarische ploeteraars liever vandaag dan morgen uit het schap verdwijnen.

Milieuorganisaties en de IKEA (lolwut?) zijn juist voor vegetarische vleesnamen omdat hierdoor de gezondheids- en milieudoelen sneller zouden worden bereikt.

De waarheid is dat zowel de boeren als de milieumensen best eens bij zichzelf te rade mogen gaan. Iemand die uit verwarring een vegaburger koopt in plaats van een hamburger verdient dat gewoon. Dan heb je echt werkelijk nog geen seconde op het etiket gelet

Tegelijkertijd komen de vleesvervangproducenten erg onzeker over door maar termen te blijven claimen van een product dat ze juist uit de markt proberen te duwen. ‘Lijkt op’ lijkt toch wel erg veel op ‘Net niet.’ Net zoals ‘Vervanger’ vrijwel hetzelfde klinkt als ‘Tweede keus.’ Om over ‘Bijna echt’ nog maar te zwijgen.

Het besluit van het Europees Parlement is overigens nog niet definitief. De landbouwministers van de EU-lidstaten mogen er namelijk ook nog wat over zeggen.