Chris Aalberts – PR-bedenksel: stadsbewoner wordt lijsttrekker van de plattelandspartij Billen Benen Buik

24-10-2020 13:53

Bij BBB denken hele volksstammen aan ‘Billen Benen Buik’ maar tegenwoordig staat het voor Boer Burger Beweging. Dit nieuwe politieke partijtje wil zich inzetten voor de leefbaarheid van het platteland. Vorige week koos men een lijsttrekker. Het was een voorspelbare keuze: Caroline van der Plas, de initiatiefnemer én voorzitter. Hoezo incestueus, hoor ik u denken. Het is onbekend hoeveel leden er waren uitgelopen om Caroline toe te juichen, laat staan dat ik durf te vragen of er nog andere kandidaten waren.

‘Bij BBB heeft men goed gekeken naar de ideologische tegenpool: de Partij voor de Dieren’

Caroline vindt het platteland zo mooi dat ze in Deventer woont. In de landbouw werken doet ze eigenlijk ook niet. Ze heeft een communicatiebureau en geeft seminars om de dialoog tussen boeren en burgers te verbeteren. De andere bestuursleden werken eveneens in de PR. Zij bestieren het PR-bureautje Remarkable Communicatie, waar men zich bezighoudt met campagnes voor de agro- en foodsector. Zij zijn goed in het verwezenlijken van allerhande communicatiedoelen, schrijven ze.

Bij BBB heeft men goed gekeken naar de ideologische tegenpool: de Partij voor de Dieren. Ook dit is een club die wordt bestierd door mensen die verdacht vaak in de communicatie en marketing werken. Als Marianne Thieme in de Tweede Kamer kan komen, kan ik het óók, zal Caroline gedacht hebben. Er zijn meer overeenkomsten: ook de Partij voor de Dieren is een vriendennetwerk en heeft zich nooit tot een volwassen partij ontwikkeld waar echte discussie mogelijk is. Kijk maar wat er gebeurt als de leden een voorzitter kiezen die de partijtop niet blieft. Dan komt de inner circle in actie.

Maar het kan altijd erger. Bij de Partij voor de Dieren heeft men in ieder geval een samenhangende visie op de planeet. Bij BBB is het nauwelijks mogelijk om van een visie te spreken: het inmiddels vastgestelde verkiezingsprogramma is een eindeloze lijst bullets waar geen duidelijke lijn in te ontdekken valt, behalve dat boeren en andere plattelandsbewoners alles waarschijnlijk heel goed vinden klinken. Ja, er zitten communicatiemensen achter dit partijtje, dus er is voldoende aan doelgroepcommunicatie gedacht. Puntjes voor boeren in overvloed.

‘’Totaal onrealiseerbaar’ is het credo’

Elke samenhang in het BBB-programma ontbreekt, al is het maar omdat niemand heeft doorgerekend wat het allemaal kost, hoe het zich verhoudt tot bestaande regels en of het wel om taken van de Rijksoverheid gaat. Een simpel voorbeeld illustreert dit: BBB vindt zoet water essentieel voor planten, dieren en mensen. De beschikbaarheid en behoud ervan hebben daarom hoge prioriteit. Klinkt logisch, maar wat er op dit moment al op dit terrein gebeurt, of dat landelijk beleid is en wat ‘hoge prioriteit’ inhoudt, laat staan wat het kost, is een raadsel.

’Totaal onrealiseerbaar’ is het credo. Het partijtje wil meer gras in plaats van tuintegels, meer planten en tuinen in openbare gebouwen, eenduidige welzijnsregels in de EU, supermarkten die bij extra welzijnsregels de prijs verhogen zonder extra opslag, geen subsidie voor organisaties die bepaalde producten willen weren, een inboeringscursus voor nieuwe plattelanders én nieuwe Kamerleden, een verplicht vak over landbouw op de journalistenschool, nieuwe regels over ondertiteling en opstelling van ontoegankelijke natuurgebieden. Best knap: het is allemaal niet of nauwelijks te regelen vanuit de Tweede Kamer.

Zou de agenda misschien een hele andere zijn? In meerdere passages lijkt BBB vooral de democratie te ondermijnen door andersdenkenden het zwijgen op te leggen. We lezen dat er een commissie komt die de inhoud van schoolboeken vooraf toetst, er komt een meldpunt voor leraren die hun eigen ideologie onder leerlingen verspreiden en lesmateriaal kan voortaan verboden worden. Actiegroepen en goede doelen die in de ogen van BBB politiek bedrijven mogen geen subsidie krijgen en burgers die geen directe belangen hebben bij de uitbreiding van agrarische bedrijven mogen geen procedures tegen deze bedrijven starten.

‘Die domme boeren trappen er toch wel in’

We kennen Forum voor Democratie van de ideologische strijd tegen links Nederland, maar nu hebben we ook BBB die strijdt tegen mensen die tegen de bioindustrie zijn. Het meest veelzeggende voorstel: moties die vragen om een fokverbod voor bepaalde dieren worden ‘ongeldig verklaard’ of ‘tekstueel aangepast’. Wat dit zegt over de politieke vrijheden van andersdenkenden is direct duidelijk, net als het politieke onbenul van de marketeers achter BBB. Voor hen is politiek niet veel meer dan een stapeltje standpunten met een strik eromheen, ongeacht of het allemaal mogelijk is. Die domme boeren trappen er toch wel in.

Het is van tweeën één: of BBB probeert de grondrechten van anderen te beknotten, of de partij heeft het allemaal niet zo bedoeld en erkent daarmee dat ze zo’n enorme hoeveelheid politiek onbenul over boeren uitstort, dat de communicatiemensen beter zo snel mogelijk weer ophoepelen richting Deventer.