Binnenland

OM wil motorclub Caloh Wagoh verbieden via civiele procedure

26-10-2020 12:36

Caloh Wagoh tijdens een bezoek aan Keti Koti in 2017, foto screenshot YouTube

Maandag dient in de extra beveiligde rechtbank de Bunker te Amsterdam-Osdorp een civiele procedure tegen motorclub Caloh Wagoh Main Triad. De omstreden MC is volgens het OM ‘structureel en onlosmakelijk’ met criminaliteit verbonden. Met liefde voor motorrijden zou de club niet veel te maken hebben: ‘Veel leden kunnen niet eens op een motor rijden’, zo stelt het OM.

De enkele honderden leden tellende motorclub is een voortzetting van de Haagse criminele bende Crips en outlaw motorclub Trailer Trash Maro Djipen MC. Sinds 2016 gaan deze bendes samen verder onder de naam Caloh Wagoh, wat zwarte woonwagen betekent.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn kopstukken Delano R. en de als ’godfather’ bekendstaande 71-jarige Greg R. ‘moordmakelaars’ bij wie ‘moord op bestelling’ aangevraagd kan worden. Een van hun afnemers zou de beruchte verdachte in het Marengo-liquidatieproces Ridouan Taghi zijn.

Coloh Wagoh is niet de eerste motorsportvereniging waar het Openbaar Ministerie een stokje voor wil steken. Eerder werden No Surrender, Bandidos, Hells Angels en Satudarah al verboden. Om een verbod af te dwingen bij de rechter moet het OM aantonen dat Caloh Wagoh een gevaar voor de openbare orde vormt. Daarnaast moet er een centraal orgaan zijn dat de verschillende chapters van de club aanstuurt. Volgens justitie zit dit bestuur, de zogenoemde Junta Nacional, in Mijdrecht:

‘Alleen strafrechtelijk en bestuurlijk optreden tegen individuele leden en chapters volstaat niet om de maatschappelijke ontwrichting die Caloh Wagoh veroorzaakt het hoofd te bieden.’