Binnenland

Medewerker bron- contactonderzoek GGD klaagt over gebrek aan werk

27-10-2020 16:25

Foto via: Prasesh Shiwakoti

Personeel dat door de GGD Ghor Nederland is ingehuurd voor bron- contactonderzoek rondom het coronavirus zit vaak verlegen om werk. Dit beweert althans medewerker Henk (pseudoniem) aan Omroep Brabant die de man thuis opzocht.

Volgens het personeelslid van de GGD zit hij regelmatig de hele ochtend koffie te drinken en duimen te draaien onder diensttijd. Opmerkelijk, aangezien de instantie tegelijkertijd 500 nieuwe medewerkers per week opleidt. Deze personeelsleden werken vanuit huis en proberen telefonisch coronabesmettingen in kaart te brengen. Ook geven zij mensen informatie over thuisisolatie en adviseren zij om de sociale omgeving in te lichten.

“Maar de eerste dossiers komen pas tegen het middaguur binnen. Wij zitten dus met z’n allen soms wel drie tot vier uur duimen te draaien. Dat is heel vreemd, want het aantal besmettingen neemt alleen maar toe. En wat dat wel niet kost. De geldkraan staat hier echt wagenwijd open, het stroomt gewoon de deur uit.”

Volgens voorlichter Sonja Kloppenburg van GGD Ghor Nederland is het vrij normaal dat de medewerkers niet de godganse dag aan het bellen zijn. Ze vergelijkt de situatie dan ook met een oorlog waarbij net zo goed een hoop strategisch inzicht komt kijken:

“Deze medewerkers zijn onze flexibele schil. Net als in oorlogstijd hebben we ook soldaten achter de linies. Die sturen we naar voren als we ze nodig hebben. Het maakt niet uit dat ze soms maar voor zeventig procent ingezet worden, als ze maar honderd procent bijdragen aan het doel.”

Kloppenburg merkt verder op dat 100% efficiĆ«nt varen gewoon lastig is wanneer je ‘het schip probeert te redden.’ Henk ziet in dit alles vooral een smoes om te verhullen dat het computersysteem van de GGD zelf vermoedelijk van voor de oorlog is. “Ik denk dat daar een pijnpunt zit.”