Binnenland

CDA’er Diederik Boomsma: ‘Geen excuses aanbieden voor slavernijverleden’

28-10-2020 09:52

Diederik Boomsma, CDA Amsterdam. Screenshot Youtube.

Het Amsterdamse CDA-raadslid Diederik Boomsma heeft allemaal goed uitgewerkte ideeën en dan word je in het CDA genadeloos afgestraft. Hij staat dus niet op een verkiesbare plaats op de Tweede Kamerlijst van het CDA.

Wel had hij vandaag een opiniestuk in de T met als kop: ‘Excuses voor slavernijverleden polariserende misvatting’

Uit het stuk:

Niemand ontkent, miskent, verzwijgt, of bagatelliseert hoe gruwelijk dat was. Het idee dat Nederland in de greep is van een eng-nationalistische kijk op de geschiedenis waar linkse politici en historici c.q. social justice warriors ons van moeten bevrijden, is volkomen wereldvreemd. (…)

Je moet slavernij nu niet meer alleen als zwarte bladzijde zien, maar als een soort allesverklarend principe en onuitwisbare smet. Ook als je afstamt van straatarme Drentse keuterboertjes: schuldig! Een historicus zei: ’Niemand kan nu zeggen: wir haben es nicht gewusst!’ Een absurde vergelijking. (…)

De ironie is dat zij (woke politici – TPO) daarmee zelf in de valkuil stappen die ze anderen verwijten: de geschiedenis voor je ideologische stokpaardje spannen. In de 19e-eeuw: nationale trots. Nu: nationale schuld. Verder op het menu: het afschaffen van ’de Gouden Eeuw’ als term en het wijzigen van straatnamen. Bij de discussie werd dan ook direct opgeroepen tot herstelbetalingen en een ruimer migratiebeleid. (…)

Het is een polariserende misvatting dat excuses de enige manier zijn om leed te erkennen en verder samen te leven. Dit dreigt de samenleving te splitsen in slachtoffers en onderdrukkers, op basis van huidskleur. Dat getuigt juist van paternalisme en eurocentrisme. Slavernij was overal, totdat het vanuit een uniek zelfreinigend vermogen door westerse landen is afgeschaft.

Tja, dit soort geluiden mag niet bij het CDA waar woke kipjes dingen willen verbieden omdat ze vermeend vrouwonvriendelijk zijn.