Politiek

Dit zag niemand aankomen: Erdogan woest op Charlie Hebdo want kwetsende cartoon op cover

28-10-2020 10:38

De democratische vredespresident van Turkije Recep Tayyip Erdogan, wereldwijd bekend door zijn humor en gulle lach, is weer eens boos op een kwetsende cartoon. Om het origineel te houden is Erdogan deze keer boos op Charlie Hebdo, een Frans magazine dat erg populair en geliefd is in islamitische landen maar waarop gek genoeg steeds weer iemand boos is vanwege een geinige cover.

Op de cover van de meest recente Charlie Hebdo-editie staat namelijk een karikatuur van Erdogan die de rok van een burka-vrouwtje optilt om zich te vergeilen aan haar blote billen met de tekst ‘Ouuuh! Le Profète!‘, waarmee wordt bedoeld dat de vrouwenbillen eigenlijk een afbeelding van De Profeet (VZMH) zijn.

Natuurlijk ziet De Profeet (VZMH) er in het echt helemaal niet uit als vrouwenbillen en is die cover gewoon maar een tekening, een stukje vrije satire om de werkelijkheid met bewuste overdrijving te bespotten, dus er is niks aan het handje. Maarja, De Profeet (VZMH) en Erdogan zijn beiden doorgaans niet zo heel erg te spreken over spotten en tekeningen dus dan gaat dat al snel mis.

Nu moet Charlie Hebdo dus wéér kapot. Wat een beetje raar is want na het gooien van een brandbom naar het redactiekantor van Charlie Hebdo en het in vredestijd midden in een democratische rechtsstaat executeren van maarliefst twaalf Charlie Hebdo-redactieleden zou je toch zeggen dat zo’n tijdschrift met een sympathiek kleine oplage wel genoeg gestraft is.

Maar nee. Als het gaat om vrede & tolerantie dan gaat het ook om vrede & tolerantie tot het gaatje, kennelijk. Vrede & tolerantie kun je eigenlijk niet vaak genoeg benadrukken. Desnoods met een kromzwaard of kalashnikov.

Volgens Erdogan moet het ‘gewetensvolle en morele internationale publiek zich uitspreken tegen deze schande’. Uit het verleden kunnen we leren wat precies wordt bedoeld met ‘uitspreken’ tegen iets door ‘gewetensvol en moreel publiek’: brandaanslagen, autobomaanslagen, onthoofdingen, massa-executies, vrachtwagens die over kerstmarkten, winkelstraten en boulevards racen en luchthavens die worden opgeblazen.

Het worden kortom hele prettige feestdagen. Nu wachten op Selcük Öztürk die het woord van Erdogan verder in Nederland zal gaan verspreiden.