Nieuws

Google nóg woker dan Kick Out Zwarte Piet: ‘Roetveegpiet ook racistisch’

28-10-2020 12:47

Enkele op raciale stereotypes gebaseerde Roetveegpieten voor de camera van AT5, foto screenshot van YouTube

Internetmolog Google heeft dinsdagavond aangekondigd dat rondom alle content waarin een versie van Zwarte Piet te zien is geen advertenties meer vertoont zullen worden. Het gaat hierbij om video’s op YouTube, maar ook om webpagina’s, die vaak advertenties hebben via de netwerken van Google. Dit kan flinke gevolgen hebben, want Google is een van de grootste aanbieders van online advertenties wereldwijd.

Het invloedrijke bedrijf geeft te kennen dat Roetveegpiet “nog steeds gebaseerd [is] op raciale stereotypes”. Google is namelijk tegen kwaadaardigheid wil zich namelijk ‘committeren aan gelijkheid en diversiteit‘.

Ergens in ‘de komende weken’ zal het beleid in werking treden. Hoewel Google altijd heeft aangegeven rekening te houden met de context waarin Zwarte Piet en zijn aangepaste broeders te zien zijn, wordt er nu toch gekozen voor één homogene aanpak. Dit ‘om het beleid zo consistent mogelijk toepasbaar te houden’. Saillant is dat actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) juist heeft gezegd dat Roetveegpiet, die zij Schoorsteenpiet noemen, een niet racistische variant van Piet is.

Omdat de morele wegbereider van het internet ‘het publieke debat niet in de weg wil zitten’ mogen video’s over Piet onder bepaalde voorwaarden nog wel op YouTube verschijnen. Maar hier kunnen dan dus geen advertenties bij geladen worden. Wel maakt Google een uitzondering voor ‘webpagina’s die educatief of journalistiek van aard zijn’, daar mogen mensen wel geld mee verdienen, want dat is niet kwaadaardig.

Grappig genoeg werd eerder dit jaar bekend dat Facebook (op aanvraag) Zwarte Piet-content wél verwijdert, terwijl de roetveeg- en schoorsteenvariant daar nog steeds bon ton zijn.