Binnenland

GroenLinks en PvdD willen snel algeheel vuurwerkverbod vanwege ziekenhuizen vol coronapatiënten

29-10-2020 15:26

GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Anno 2020 is het steeds minder geaccepteerd om ook nog maar een enkel risico te lopen in het leven. Waar mensen vroeger en masse ten onder gingen aan het altijd op de loer liggende gevaar van de eigen verantwoordelijkheid, is dat heden ten dage zo goed als ondenkbaar geworden.

Anti-risico-organisatie GroenLinks is een van de meest prominente voorvechters van het afschaffen van de eigen verantwoordelijkheid en het inperken van elke vorm van risico. Al jaren strijdt de partij bijvoorbeeld voor het verlagen van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar 30 kilometer per uur.

Nu de jaarwisseling met rasse schreden dichter bij komt doemt er weer een nieuw monster op aan de horizon: vuurwerk. Een risico dat GroenLinks graag wil bestrijden door het tijdelijk volledig te verbieden. Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) verklaren tegenover NU.nl dat de door de coronacrisis al ernstig onder druk staande zorgsector het risico loopt nog zwaarder te worden belast dankzij vuurwerkslachtoffers. En risico lopen is, zoals eerder al gezegd, een onacceptabele werkelijkheid:

‘Als we nu zien hoe hoog de druk is bij de ziekenhuizen en de spoedeisende hulp, maar ook de handhaving bij de politie en boa’s, dan moeten we nu handelen’,

laat Jesse Klaver weten. Esther Ouwehand voegt daar een stevige gewetensvraag aan toe:

‘Accepteer je dat je er weer honderden slachtoffers bij krijgt, terwijl ambulances nu al rondjes rijden omdat bij sommige ziekenhuizen geen plek meer is bij de spoedeisende hulp?’

Nu is vuurwerk afsteken in zijn algemeenheid een gebruik dat langzaam aan draagvlak verliest. Om die reden is begin dit jaar al een verbod afgekondigd voor knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. Deze risicovermindering is echter beslist niet genoeg voor Klaver en Ouwehand.

Het laatste Oud en Nieuw waren er maar liefst 1300 vuurwerkslachtoffers te betreuren, waarvan er 385 spoedeisende hulp nodig hadden. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers dat ook siervuurwerk, dat net als knalvuurwerk en vuurpijlen onder hoge temperaturen ontbrandt, risico’s met zich meebrengt:

‘Uit onderzoek blijkt dat in 55 procent van de ongelukken siervuurwerk de boosdoener is.’

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en de Nederlandse BOA Bond staan achter de roep om een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod. NVSHA-voorzitter Annemarie van der Velden:

‘Ook als de huidige coronamaatregelen gaan werken, zullen de ziekenhuizen het de komende maanden druk hebben.’

Van der Velden maakt zich zorgen of het extra personeel dat rond de jaarwisseling altijd wordt ingepland dit jaar überhaupt wel beschikbaar is:

‘Je moet ook rekening houden met uitval door coronabesmettingen onder zorgmedewerkers.’

De NVSHA-voorzitter verwacht overigens niet dat een totale verkoopstop het aantal vuurwerkslachtoffers tot nul zal reduceren. Dit omdat mensen soms dingen doen die dus helemaal niet mogen volgens de wet: ‘maar alle beetjes helpen.’ Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond is ook blij met de oproep, want ‘met de handhaving van de coronamaatregelen hebben de boa’s het al heel druk.’ Daarnaast zou een gedeeltelijk vuurwerkverbod veel lastiger te handhaven zijn omdat het dan moeilijk in te schatten is of vuurwerk wel legaal is:

‘Een algeheel verbod verlicht ons werk en maakt het ook veiliger voor onze handhavers.’

En omdat het zulke gekke tijden zijn verwachten GroenLinks en PvdD dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich bij hen zal aansluiten. Ouwehand:

‘Vanwege corona zijn de afgelopen maanden maatregelen getroffen die niemand van ons voor mogelijk had gehouden: sluiting van de cafés, restaurants en theaters.

‘Ik kan me niet voorstellen dat er partijen zijn die wel hebben ingestemd met het sluiten van de horeca en de sportscholen en tegelijkertijd zeggen dat Oud en Nieuw met vuurwerkslachtoffers en extra druk op de zorg door kan gaan.’

Bovendien geeft Ouwehand te kennen dat de ‘Haagse werkelijkheid’ niet overeenkomt met de sentimenten onder het volk. De mensen willen namelijk helemaal geen vuurwerk meer:

‘De steun voor het verbod op vuurwerk is al jaren veel groter dan de Haagse werkelijkheid ons wil doen geloven.’

Jesse Klaver heeft zoals altijd begrip voor alle betrokken partijen. Op de voor hem kenmerkende kernachtige wijze laat hij het volk weten dat hij niet graag het laatste lolletje afpakt van de mensen, maar dat het harde ingrijpen, waar GroenLinks om bekend staat, nu onvermijdelijk is:

‘Natuurlijk zal er een groep zijn die vindt dat we met een verbod in deze moeilijke tijden hun laatste lolletje afpakken, maar ik denk dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. In een crisis als deze moet je hele moeilijke besluiten durven nemen. Dit is niet leuk, dat snap ik. Maar we doen dit om de zorg te ontlasten en de handhaving te steunen.’

En omdat de belasting altijd vérder omhoog kan hoeven de vuurwerkverkopers zich verder geen zorgen te maken. De zorgzame politici van GroenLinks ‘willen niet de verkopers pakken’. Daarom stellen Klaver en Ouwehand voor dat het kabinet ál het vuurwerk opkoopt. Dan is er bijna niemand verdrietig en is alles opgelost:

‘De omzet was vorig jaar 70 miljoen euro, de schade voor de gezondheid is mogelijk niet te overzien.’