Opinie

Raar: Sylvana Simons meldt zich ziek voor gemeenteraad, gaat wel campagne Tweede Kamer voeren

01-11-2020 10:38

BIJ1 voorpersoon Sylvana Simons (Screenshot RTL)

Sylvana Simons werd als fractieleider van BIJ1 door Amsterdamse burgers voor vier jaar gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. Maar zaterdag liet Simons weten te stoppen met haar Amsterdamse raadswerkzaamheden zodat ze zich volledig kan richten op haar campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen van BIJ1.

Dat is opzich al merkwaardig want het lijkt op kiezersbedrog: kiezers werd beloofd dat Sylvana vier jaar in de Amsterdamse raad zou gaan zitten, niet twee jaar. Maar wellicht zullen veel van haar kiezers nog kunnen begrijpen dat ze zich moet richten op de Tweede Kamer. Amsterdamse BIJ1-kiezers zullen ongetwijfeld blij zijn met landelijke zetels voor BIJ1.

Sylvana echter schittert in de Amsterdamse gemeenteraad al enige tijd door afwezigheid. Al sinds augustus heeft ze zich ‘ziek’ gemeld en al die tijd verscheen ze maar heel sporadisch in de raad. Te ziek om raadswerkzaamheden te doen, kennelijk. Dat is dus geen klein griepje.

Maar iemand die te ziek is om raadswerkzaamheden te doen kan natuurlijk niet ineens wel een campagne voeren voor de Tweede Kamer. Als het werken in de gemeenteraad al te zwaar is dan moet een landelijke campagne al helemaal te zwaar zijn. En dan te bedenken dat Sylvana woensdag nog, voor zover op het oog te beoordelen gezond fris en monter, deelnam aan een debat in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Met dank aan het geniale twitteraccount Vizier Op Links (bindende volgtip).

Wel ‘ziek’ melden voor de gemeenteraad, dan ineens stoppen met die gemeenteraad en dus een belofte aan kiezers breken, maar niet te ziek zijn voor een landelijke, per definitie loodzware, Kamercampagne en moeiteloos deelnemen aan debatten.

Daar klopt gewoon iets niet. Ofwel Sylvana is op wonderbaarlijke wijze genezen van haar ‘ziekte’ ofwel die ‘ziekte’ was een smoesje om afwezig te kunnen zijn in de gemeenteraad. En als dat laatste het geval is dan zijn Amsterdamse BIJ1-kiezers inderdaad bedrogen. Glashard.

‘Kiezersbedrog’, onthoud die term. Vooral als je in Amsterdam BIJ1 hebt gestemd. Die term kan in de toekomst nog wel eens van pas komen.