Binnenland

Gay Pride in Amsterdam was mogelijk doelwit van autistische moslimextremist

02-11-2020 15:41

Foto vi: Quino Al

Een 31-jarige Amsterdammer is aflopen zomer aangehouden vanwege het voorbereiden van een aanslag op de Gay Pride, zo staat er in de T. te lezen. Volgens het OM wilde Tahsin E. hierbij vooral Joden, politiemensen en afvallige moslims doodschieten. Ook had hij chemicaliën in huis die kunnen worden gebruikt voor het maken van een bom. Verder zocht Tahsin naar onderdelen voor een zelfgemaakte Kalasjnikov.

Volgens de advocaat Inge Raterman berust alles echter op een groot misverstand. Haar cliënt zou autistisch zijn en gewoon een fascinatie hebben voor wapens en oorlog. De dreigementen van Tahsin moeten volgens de jurist dan ook vooral worden gezien als een misplaatste poging tot provocatie. Een redenatie die Tahsin zelf overigens eerder op internet verwierp. Zo schreef hij onder meer:

“Ik ben echt in staat om aanvallen uit te voeren”

“Ik ga straks serieuze explosieven maken”

“De ontsteker wordt een telefoon met 4G”

“De afvalligen zullen sterven”

“Heeft iemand een AK-47 te koop? Ik heb ’m nodig voor de Gay Pride parade”

De Gay Pride in Mokum werd net zoals alle andere Prides in de wereld dit jaar afgelast vanwege het coronavirus. Ook het allereerste Muslim Pride festival moest worden uitgesteld. Dit tot grote vreugde van imam Muhamed Velić uit Bosnië en Herzegovina. Op zijn facebookpagina werd Allah dan ook nadrukkelijk bedankt voor de afgelasting van de 2e Gay Pride in Sarajevo:

“In elk ongeluk en in elke tragedie is er altijd een sprankje blijheid, goedheid en schoonheid.”