Binnenland

SP-voorzitter geroyeerd vanwege heimelijke banden met communistische partij

02-11-2020 17:33

Het landelijk bestuur van de SP heeft de plaatselijke afdelingsvoorzitter in Sittard-Geleen, Emil Jacobs, geroyeerd. Aanleiding is het vermeende lidmaatschap van de man bij het Communistisch Platform. Op Facebook reageert Jacobs verbolgen op het besluit:

“Ook is geen enkele vorm van bewijs geleverd dat ik lid zou zijn van Communistisch Platform en/of Marxistisch Forum. Ik ben communist, dat heb ik ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik heb in het verleden meermaals ook artikels gedeeld en “geliked” van Communistisch Platform. Ze hebben vaak hartstikke interessante artikels, juist omdat ze de diepte in gaan. Hoe dit alles tot de conclusie leidt dat ik lid zou zijn, is niet duidelijk.”

Het steekt Jacobs verder vooral dat de SP hem geen enkele kans op wederhoor heeft gegeven. Tegelijkertijd ontkent de oud-afdelingsvoorzitter een mogelijk lidmaatschap bij het Communistisch Platform nadrukkelijk niet. Wel is deze club volgens Jacobs geen politieke partij die meedoet of wil meedoen aan politieke verkiezingen. Bij de SP mag je namelijk niet van twee politieke partijen tegelijk lid zijn.

Het is niet de eerste keer dat Jacobs wordt geroyeerd. In 2009 gebeurde dat ook al vanwege lidmaatschap van het Socialistisch Alternatief (Voorheen Offensief). Ook dat was volgens hem onterecht:

“Het heeft er alle schijn van dat kritisch zijn dus mag, zolang je dat vooral individueel doet. Dat heet, zolang men je kan negeren. Op de afgelopen regioconferentie bijvoorbeeld stelde een kaderlid (ik zal maar geen namen noemen, ik zou niet willen dat dit lid zou worden geroyeerd…) dat de SP weer, als vanouds, moest pleiten om uit de NAVO te gaan. Dit pleidooi hoor ik inmiddels meer dan tien jaar en elke keer verdwijnt het ergens in een la.

Zodra je je als kritische leden echter organiseert, en op ALV’s, regioconferenties en congressen moties en amendementen indient als collectief ben je echter een gevaar voor de status quo, en dus een ‘partij’. De enige twee groepen die mogen nadenken over de politieke koers zijn de mensen in het parlement en in de Moed.”

Volgens Jacobs is hij dan ook zeker niet het enige lid dat op deze manier uit de Socialistische Partij is gezet. Inmiddels heeft de man zich dan ook aangesloten bij de actiebeweging SP tegen de Heksenjacht.