Binnenland

Marokkaanse ambtenaren Amsterdam klagen bij Halsema dat ze onder vergrootglas liggen

03-11-2020 10:51

CC Foto: Eriksw

De Amsterdams-Marokkaanse radicaliseringsambtenaar Saadia Ait Taleb heeft volgens de rechter onterecht strafontslag gekregen en sindsdien zijn Marokkaanse ambtenaren in Amsterdam bang dat ze extra in de gaten worden gehouden.

Tientallen Marokkaans-Nederlandse medewerkers hebben het gevoel onder een vergroot glas te liggen, vanwege de wijze waarop ex-topambtenaar Ait-Taleb is aangepakt. Dat schrijven ze in een brief aan burgemeester Halsema.

Een deel van de Marokkaans-Nederlandse medewerkers van de gemeente Amsterdam voelt zich niet langer veilig in de eigen organisatie. Dat schrijven 41 ambtenaren in een interne brief aan burgemeester Femke Halsema. Volgens de briefschrijvers hebben medewerkers met een Marokkaanse achtergrond het gevoel dat zij onder een vergrootglas liggen vanwege de wijze waarop ex-topambtenaar Saadia Ait-Taleb is aangepakt. Ze zou de spil zijn in een ‘Marokkanennetwerk’ dat elkaar zou bevoordelen. De gemeente ontsloeg haar, deed aangifte, de politie opende een groot onderzoek met observaties en telefoontaps, maar de vermoedens bleken uiteindelijk niet te kloppen.

„Wij zijn bezorgd over onze organisatie”, aldus de ambtenaren, die op allerlei plekken binnen de gemeente werken. Zij eisen dat de gemeente haar fouten in de zaak-Saadia erkent en herstelt. Als „direct gevolg” van de zaak zouden volgens de briefschrijvers diverse ambtenaren zijn vertrokken of nog ziek thuis zitten. De affaire heeft medewerkers van Marokkaanse afkomst extra aangegrepen, omdat de beschuldigingen zich richtten op medewerkers met deze achtergrond.

Gelukkig is Femke Halsema een GroenLinks-burgemeester, dus als mensen een gevoel hebben, wil zij graag praten om dat gevoel weg te nemen. Waarvan akte.