Buitenland

Politie arresteert 388 mensen in verband met Europees kinderhandelnetwerk

04-11-2020 15:45

Foto is van Viktor Forgacs

Dankzij politieacties in verschillende Europese landen zijn er in oktober honderden mensen gearresteerd in verband met kinderhandel. Naast 388 verdachten werden ook 249 vermoedelijke slachtoffers geïdentificeerd. Hiervan zijn er minstens 61 zeker minderjarig.

Het politie-onderzoek vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje en werd verder ondersteund door politieorganisatie Europol. De opgepakte verdachten zouden lid zijn van georganiseerde bendes die kinderen aanbieden voor seksueel misbruik, dwangarbeid en als smokkelaars.

De slachtoffers worden volgens Europol constant gerouleerd tussen verschillende landen waardoor ze moeilijk te traceren zijn. Ook zijn velen van hen minderjarige vluchtelingen die sowieso niet of nauwelijks in Europa staan geregistreerd.

Dinsdag trok Terre des Hommes nog aan de noodbel hierover. Volgens de hulporganisatie neemt de handel in minderjarigen enorm toe vanwege het coronavirus:

“Als ouders niet meer rond kunnen komen, gaan ze op zoek naar noodoplossingen. Onder de valse belofte van onderwijs of een inkomen voor het gezin, gaan kinderen mee met handelaren.’’

Wereldwijd zijn er gemiddeld zo’n 10 miljoen minderjarige mensen slachtoffer van kinderhandel.