Buitenland

Belgische politie voorkomt aanslag en arresteert twee minderjarige verdachten

05-11-2020 15:20

Brussel. Foto via Thomas Somme

De politie in België heeft afgelopen weekend een terroristische aanslag weten te voorkomen. Agenten arresteerden in de Oostkantons twee minderjarigen van 16 en 17 jaar die trouw hadden gezworen aan terreurgroep IS. De twee jongens zouden van plan zijn geweest om een of meerdere politiebureaus aan te vallen.

Volgens Het Laatste Nieuws waren de voorbereidingen hiervoor nog wel in volle gang. Justitieminister Vincent van Quickenborne laat via zijn woordvoerder weten al enige tijd op de hoogte te zijn geweest van het politieonderzoek:

“Sinds de aanslagen in Frankrijk en Wenen werken onze veiligheidsdiensten dag en nacht. Ze houden ook scherp de sociale media in het oog. Ondanks een hechte samenwerking tussen de inlichtingendiensten, de politie en het OCAD beseffen we dat een nulrisico niet bestaat.”

Ondanks de arrestaties ziet de Belgische overheid voorlopig nog geen reden om het dreigingsniveau op te schalen. Het is niet de eerste keer dat onze zuiderburen te maken hebben met moorddadige extremisten. In mei van 2018 viel een moslimterrorist nog politiemensen aan in Luik. Een aantal maanden daarvoor gebeurde min of meer hetzelfde in Brussel. Die stad was een aantal maanden daarvoor ook al het toneel van een mislukte bomaanslag. Een aantal maanden daarvoor waren politieagenten in Charleroi de klos. Een aantal maanden daarvoor bliezen terroristen nog 32 mensen op bij het vliegveld in Brussel. Een lijst met alle aanslagen in de maanden daarvoor staat hier.