Buitenland

James Bond eindelijk uit de kast als zelfstandige zwarte vrouw

05-11-2020 13:52

James Bond. (Screenshot)

Ooit stond James Bond symbool voor alles waar Jan Modaal ‘s nachts stiekem in bed van droomt. Bond versiert met gemak de mooiste vrouwen met de beste oneliners. Hij rijdt rond in de snelste wagens en redt tussen het gokken en drinken door ook nog eventjes de ganse wereld.

Allemaal zaken die in de puriteinse tijden waarin we momenteel leven natuurlijk echt niet meer kunnen. Gelukkig dat de volgende 007 een zwarte vrouw is waar ‘het zwarte publiek zich ook eindelijk in kan herkennen.’ Volgens actrice Lashana Lynch is haar rol als de beroemde geheime agent vooral een eerste stap om de Britse filmwereld diverser te maken:

“Ik ben een zwarte vrouw, maar als het om een andere zwarte vrouw was gegaan, was hetzelfde gesprek gevoerd. Ze zou dezelfde aanvallen krijgen. Ik moet mezelf eraan herinneren dat die discussie er is en dat ik deel uitmaak van iets dat heel, heel revolutionair zal zijn.”

Natuurlijk gaat de vrouwelijke Bond hoogstwaarschijnlijk een flop worden. Net zoals de vrouwelijke Ghostbusters, de vrouwelijke Ocean’s 11 en de vrouwelijke What Women Want dat ook waren. Het grote publiek accepteert het simpelweg niet dat geliefde iconische mannelijke filmpersonages onder het mom van ’emancipatie’ bij het grofvuil worden gezet.

Het is maar een idee hoor, maar waarom geen nieuwe authentieke verhalen schrijven met enkel stoere vrouwen in de hoofdrol?