Buitenland

Mensen met een beperking gekwetst door lelijke heksen in remake The Witches

05-11-2020 17:08

The Witches (screenshot)

De remake van de film The Witches heeft voor flink wat ophef gezorgd op het internet. De klassieker van Roald Dahl over vermomde heksen zou namelijk beledigend zijn voor mensen met een lichamelijke handicap.

In het verhaal hebben de fictieve heksen namelijk misvormde handen en voeten. Dit is natuurlijk zeer kwetsend voor mensen in de echte wereld die dat ook hebben. Zo laat actrice Grace Mandeville weten:

“Ik ben erg teleurgesteld met de beslissing om de slechteriken in de film handicaps te geven zonder goede reden, anders dan hen enger te maken. De waarheid is dat kinderen de film zullen zien en dat sommige van hen nu bang zullen zijn voor mensen met een amputatie of een gespleten hand.”

De paralympische zwemmer Claire Cashmore zegt op haar beurt verward en geschokt te zijn door de beslissing van Warner Bros. Volgens haar had de filmstudio eerst feedback moeten vragen aan mensen zoals zij. Natuurlijk is Warner Bros woke genoeg om meteen diep door het stof te gaan voor de gekwetste geluiden op het web:

“We zijn diep bedroefd om te leren dat de afbeeldingen van de fictieve karakters in The Witches voor beroering heeft gezorgd bij mensen met een beperking. Bij het aanpassen van het originele verhaal hebben we gewerkt met designers om een nieuwe interpretatie te verzinnen voor de katachtige klauwen zoals beschreven in het boek. Het was nooit onze bedoeling om kijkers het gevoel te geven dat deze fictieve, niet-menselijke creaturen op hen leken.”

Nu maar hopen dat mensen met brandwonden nooit een film over Freddy Krueger in handen krijgen.

Trailer van The Witches: