Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

06-11-2020 09:31

Meneer Rutte,

Het is geen geheim dat ik u totaal niet vertrouw.

Maar ik moet vandaag één ding toegeven: ik heb uw slechtheid al die jaren volstrekt onderschat.

En ik vind het pijnlijk dat ik daar eergisteren pas achter kwam.

Het was toen u zei dat het kabinet “instrumenten achter de hand heeft om thuiswerken af te dwingen”.

U wilde niet zeggen welke ‘instrumenten’ dat waren.

Gisteren bleek dat u doelde op de wet Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag.

Dat bleek toen het ging om het invoeren van de avondklok.

De ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’ is een wet die ooit is aangenomen om te gebruiken als Nederland in oorlog is of wordt getroffen door een grote ramp, zoals de Watersnoodramp.

En die wet wilt u dus inzetten op het moment dat de tweede golf van de coronacrisis, dankzij mijns inziens veelal legitieme maatregelen, over de top is.

Een wet die het kabinet in het algemeen en de minister van Bruiloften en Schoonmoederknuffelen Ferd Grapperhaus in het bijzonder de mogelijkheid geven de Grondwet volledig te vertrappen.

Toen ik die wet ging lezen, dacht ik bij bijna alle artikelen: ja, als dictator Erdogan Nederland ook officieel de oorlog verklaart, snap ik ze. Dan moet het kabinet even bizarre maatregelen nemen.

Maar de tweede coronagolf  is geen oorlog tussen een naar wereldheerschappij strevende islamitische staat en het vrije westen, maar een aanval op vooral fysiek kwetsbare mensen door een virus waarvoor het vaccin nog onderweg is.

Dat rechtvaardigt helemaal niet het inzetten van een oorlogswet!

En waarom heb ik uw slechtheid nou onderschat?

Gezondheid

 

Omdat ik in die wet ook iets las waarvan ik dacht: ze zijn ertoe in staat het ook buiten oorlogstijd te gaan inzetten. Bijvoorbeeld als moslim- of BLM-gajes het ‘eist’.

U, de coalitiepartijen, het tuig in Brussel.

Namelijk dit:

Dit is duizend keer erger dan die Spoedwet van Hugo de Jonge!

Een verbod op het maken, uitgeven, bezitten en verspreiden van woorden en beelden. Van tijdschriften en foto’s. Van boeken en tekeningen. Van columns en spotprenten. Van websites en filmpjes.

Het staat er gewoon.

Als u het voorlegt aan Willem-Alexander, met als kutsmoes corona, móet hij tekenen bij het kruisje en is het gewoon de wet – met alle straffen die daarbij horen.

En zelfs de Tweede Kamer kan er níets tegen ondernemen – want de coalitiepartijen (inclusief Pieter Omtzigt) zullen een motie van wantrouwen tegen u nooit steunen.

De bananenmonarchie is dichterbij dan we dachten.

En uw toespelingen op het inzetten van die wet tonen uw ware gezicht.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Toepasselijker kon ik het niet vinden. En mocht u met Jort gaan, dan heb ik voor hem ook een aardigheidje.

PS2. Check me nieuwe Nieuwsbrief!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)