Binnenland

Nooit meer kraamvisite kwetsen: eindelijk genderneutrale muisjes verkrijgbaar

09-11-2020 15:03

Kwetsende en onderdrukkende lichtblauwe en roze muisjes, foto Pixabay.

Slechts vier weken nadat De Ruijter liet weten de productie van genderneutrale muisjes in overweging te nemen maait meesterondernemer Olaf Ouwerkerk het gras weg voor de voeten van de broodversierder sinds 1860. Ouwerkerk kwam namelijk op het geniale idee om muisjes niet langer roze of lichtblauw te maken, maar te serveren in de kleuren van een stad. Zo kunnen ouders in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), beschuit met muisjestechnisch, nu met een gerust hart weer kraamvisite uitnodigen.

Niet langer wordt potentieel onuitwisbaar leed aangericht door kwetsende en onderdrukkende lichtblauwe of roze muisjes te serveren voor personen die bij de geboorte als man respectievelijk als vrouw worden gezien.

In het WKZ wordt tegenwoordig beschuit met genderneutrale muisjes geserveerd. Deze olijke beschuitversiering bestaat uit hartverwarmende wit-rode muisjes in de kleuren van de stad Utrecht. Maar omdat kapitalistische molog De Ruijter eigenaar is van merknaam Muisjes moest Olaf zijn inclusieve creatie noodgedwongen Stadsgenootjes noemen. De naam Woonplaatsgenootjes was wellicht inclusiever geweest, maar dat is voor de volgende keer dan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag is het dan eindelijk zo ver; de lancering van de Utrechtse Stadsgenootjes in samenwerking met het @wilhelminakinderziekenhuis Vertrouwende geboortemuisjes in de kleuren van de @gemeenteutrecht ???

Een bericht gedeeld door Stadsgenootjes (@stadsgenootjes) op

Het is overigens behoorlijk raar dat Olaf in deze tijd de eerste is die met dit product komt want ‘eigenlijk is het best een gek idee dat we ons anno 2020 nog steeds zo vasthouden aan de traditionele kleuren’, zo laat hij weten. Ouwerkerk en zijn zus, waar hij het bedrijf Stadsgenootjes samen mee oprichtte, hebben nu ze beiden jonge kinderen hebben het belang van genderneutraliteit ontdekt:

“We hebben allebei jonge kinderen en we zien dat genderneutraliteit steeds belangrijker wordt. Daarom besloten we de kleur van de muisjes aan de stad te koppelen, en dus niet aan het geslacht”

Nu krijgen de Ouwerkerkjes vanuit het hele land aanvragen voor de inclusieve traktatie. Naast de wit-rode Stadsgenootjes in de kleuren van de stad Utrecht zijn er ook groen met witte Stadsgenootjes voor kinderen die in Rotterdam geboren worden, geel met groene Stadsgenootjes voor kinderen in Den Haag en rode, witte en zwarte Stadsgenootjes voor Amsterdamse zuigelingen. Maar ook in minder grote steden is het chauvinisme niet van de lucht:

“Mensen voelen verbinding met hun stad. We zijn ook bezig met varianten voor Eindhoven, Breda en Delft.”

Daarnaast komen er ook Stadsgenootjes in de kleuren van de regenboog, zoals bekend de meest inclusieve kleurstelling die er is. Een persoon als Brand Berghouwer van Transgendernetwerk is blij dat er eindelijk wat tegenwicht wordt geboden aan de pas vrij recent ingevoerde stringente en kwetsende kleurkeuzes voor beschuitversiering:

“Het is echt iets van de laatste decennia dat we roze of blauwe muisjes gebruiken. Daarvoor was dat veel minder”

Een met de persoon Brand Berghouwer bevriend stel heeft recentelijk zelfs een provisorische oplossing moeten bedenken om gendernormatieve onderdrukking te voorkomen:

“Ik ken een stel wat net een kind heeft gekregen waarvan een van de ouders transgender is. Zij hebben zelf verschillende soorten muisjes gekocht en die gemixt.”

Wel laat Berghouwer, wie passieve agressiviteit vreemd is, weten dat als mensen toch zo nodig andermans levensvreugd willen bederven ze dit zelf moeten weten:

“Als je waarde hecht aan blauwe of roze muisjes, moet je dat lekker zelf weten. Maar het is wel heel leuk dat er nu meer keuze is.”

Lees ook:

Broodversierder De Ruijter nu woke, komt mogelijk met genderneutrale muisjes