Binnenland

Rotterdamse politie maakt zich zorgen om toename lachgasgebruik onder jongeren

09-11-2020 16:01

Foto via Bernard Hermant

De Rotterdamse politie heeft steeds vaker te maken met vervelende hangjongeren in de stad. Uit cijfers in het AD blijkt dat het aantal meldingen hiervan in de eerste helft van het jaar zelfs met 30% is gestegen. Volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke een direct gevolg van de coronamaatregelen. Niet alleen hebben jongeren hierdoor minder te doen, ze worden ook beter in de gaten gehouden door alle thuiswerkers.

Westerbeke maakt zich verder vooral zorgen om het toegenomen lachgasgebruik onder de jeugd. Vanwege het slot op de horeca zouden jongeren hier steeds vaker mee experimenteren:

“Door die troep gaan jongeren zich volstrekt onverantwoord gedragen en sommige kunnen zich dat later niet eens meer herinneren. Ik maak me daar stevige zorgen over.”

Zo werd er afgelopen weekend nog een auto van de weg gehaald die met hoge snelheid rondslingerde op de A4. De inzittenden van de wagen bleken vrolijk aan het lachgas te zitten. Drie mensen kregen hiervoor een boete. Zonder een heterdaad betrapping is het overigens vaak lastig voor de autoriteiten om lachgasgebruik te bewijzen. Dit is namelijk niet meetbaar via een bloedonderzoek.

Vooral de ouders van de hangjongeren moeten volgens Westerbeke daarom dan ook meer hun verantwoordelijkheid pakken en ingrijpen:

“Ik snap dat je je kind niet kan opsluiten, maar ik vind ook dat je als ouder een verantwoordelijkheid hebt. Sommige ouders hebben geen idee waar hun kind uithangt.”

De politiechef adviseert opvoeders verder om thuis een alternatief te verzinnen voor hun kinderen. Misschien kunnen ze een leuk spelletje verzinnen met spruiten.