Politiek

Bonusquote – Bijna niemand in het kabinet houdt van Hugo de Jonge (Zelfs CDA’ers niet)

10-11-2020 14:22

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

Het gaat niet al te lekker met minister van Volksgezondheid, vicepremier en CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge. De afgelopen weken keerde een meerderheid van het kabinet zich tegen het ‘zorgkartel’ van Mark Rutte, VWS-collega Tamara van Ark (VVD) en De Jonge in het bijzonder, weet politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther.

“Minister Ferd Grapperhaus zou zich inmiddels gedragen als iemand die niets meer te verliezen heeft. Vandaar zijn welhaast openbare verzet tegen het invoeren van een spertijd. Ook de ministers Ank Bijleveld en Wopke Hoekstra en staatssecretaris Mona Keijzer durven De Jonge in kabinetsoverleggen onder vuur te nemen. De onenigheid onder CDA’ers richting hun partijleider blijft collega-bewindslieden opvallen.

Intussen wordt achter de coalitieschermen gesproken van ’debiele’ en ’feitenvrije waanideeën’ van De Jonge om het virus te bestrijden, terwijl zijn testbeleid ’een rotzooi’ is.”

RTL Nieuws meldt ondertussen:

“De onderlinge spanning kwam vorige week zondag tot een uitbarsting tijdens het Catshuis-overleg tussen de meest betrokken ministers. Omdat dat overleg volgens een betrokkene eindigde in ‘slaande ruzie’, is besloten afgelopen zondag niet bij elkaar te komen. “Het is in het kabinet uit de klauwen gelopen.””

Maar Rutte houdt De Jonge voorlopig de hand boven het hoofd. De reden: Pieter Omtzigt.

Terug naar Wouter de Winther:

“Rutte beschermt zijn CDA-collega van Volksgezondheid, want de VVD wil straks weer met de christendemocraten regeren. De liberalen vrezen voor electorale risico’s als De Jonges nummer twee Pieter Omtzigt het onverhoopt alsnog voor het zeggen krijgt. Een continue stutoperatie voor de vicepremier is het resultaat.”

Bassiehof – Na slappe maatregelen opeens een avondklok instellen is misplaatst machtsvertoon