Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Margriet van der Linden

10-11-2020 08:31

Beste Margriet,

Gisteravond had jij in je talkshow vier kinderen te gast.

Zij juichten met je mee over de uitslag/tussenstand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ik heb de meeste van hun antwoorden op jouw ‘vragen’ eens rustig uitgetikt vanochtend.

Kate (9), over het moment waarop ze hoorde dat de Amerikaanse media Joe Biden hadden uitgeroepen tot president-elect: “Mijn moeder keek op haar Whatsapp en toen zag ze overal staan ‘Hoera’, ‘Hoera’ en toen keek ze op het nieuws en toen zag ze dat Joe Biden had gewonnen en toen waren we echt heeeeeel blij.”

Milou (11), over waarom ook zij in een jubelstemming geraakte: “Joe Biden wil heel graag iets voor het klimaat doen. En voor de zorg. En daar ben ik heel erg blij mee.”

Waïl (12): “Biden wil dingen rechtzetten die Trump wat slecht heeft gedaan. Hij heeft de klimaatakkoord verbroken, met Europa. Dus hij heeft heel veel banden gebroken met andere landen en dat vind ik jammer.”

 

Darryl (14), over het feit dat Trump hetzelfde doet als de Democraat Al Gore in 2000, namelijk de uitslag aanvechten: “Best wel erg. Het is natuurlijk een democratisch land en elke stem is eigen, dus elke stem moet gewaardeerd worden. En op het moment dat je vindt dat er is gefraudeerd, is het best wel erg als iedereen gewoon een stem mag uitbrengen, dat echt eigen is. En het is natuurlijk van belang dat je het als president dan accepteert. Je hebt je vier jaren gemaakt en die moet je dan proberen af te staan als je de verkiezingen niet hebt gewonnen.”

Kate (9), over de taken van een Amerikaanse president: “Goed voor je land zorgen. Dat ze blij blijven en dat je goed voor hun zorgt. En dat het niet allemaal in de soep loopt.”

Waïl (12), over het belang van een pigmentverwende vice-president met borsten: “Dat is belangrijk. Ik vind dat niet altijd dezelfde mensen de baas moeten zijn over het land. Vaak is het een man, met een witte huidskleur. En dit keer is het best wel bijzonder. Een vrouw, met een donkere huidskleur. Dat geeft wel wat aan, ja.”

Milou (11): “Andere kinderen kunnen dan bijvoorbeeld denken van: oké, als ik heel graag president wil zijn, dan kan dat misschien ook wel. En dat meisjes misschien in andere landen, waar wat minder rechten zijn voor meisjes, dat daar misschien ook weer meer rechten komen.”

Kate (9): “Ja, ik ben het helemaal eens met Milou en ik denk dat het heel veel meisjes ook aanspreekt om te doen, niet bang te zijn om eigenlijk te doen wat ze willen doen en dat ze dat… ja.”

Gezondheid

 

Waïl (12), nog even terugkomend op hoe zijn weekend verliep: “Ik was dit weekend best wel opgelucht. Want ik vond ook dat er verandering nodig was. Ik vind het belangrijk ja, omdat Europa ja… We willen een goed band met Amerika en daar is dus echt verandering voor nodig. Ja, met wat de president van nu heeft gedaan was, vond ik niet genoeg.”

Milou (11): “Ik was ook heel erg opgelucht, want Joe Biden wil heel veel goede dingen doen voor het land. En ik vond dat Trump niet genoeg deed. Hij was niet genoeg voor het klimaat, want het ijs is helemaal gesmolten over vijftien jaar en dan stijgt de zeespiegel ook en daar kan nog wat aan gedaan worden en Joe Biden wil ook heel graag wat aan het klimaat doen. Dus ik denk dat het ook wel gaat helpen.”

Darryl (14): “Even nog terugkoppelend van Camilla Harrison (bíjna goed, JD); ik vind het natuurlijk heel mooi en het moet ook voor kinderen een boodschap zijn dat als je iets wilt doen, moet je er echt voor gaan, want ze heeft sowieso ervoor gestreden en dat kan een ieder. Dus maakt niet uit of je nou wit bent of bruin, je kan er voor gaan. Het zit in je. En dit is het stukje moed die je bewijst dat je het kan.”

Waïl (12): “Het laat zien dat iedereen president kan worden.”

Milou (11): “Kleur maakt eigenlijk niet uit.”

En nu heb ik een vraag aan jou, Margriet.

Ben je bekend met de term ‘kindermisbruik’?

Groet,

JanD

PS. Als je nog een leuk cadeautje zoekt om voortaan aan die kids te geven: gevonden!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)