Nieuwe taaleisen te hoog voor meerderheid van Nederlandse statushouders

10-11-2020 16:46

Onbegrijpelijke taal Foto van Joel Naren

Vluchtelingenwerk Nederland heeft dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de organisatie dreigt een meerderheid van de statushouders een Nederlands paspoort mis te lopen vanwege strengere taaleisen.

De overheid wil deze verhogen om af te dwingen dat vluchtelingen beter integreren in Nederland en meer kans maken op een baan. Vluchtelingenwerk oppert daarentegen dat dit alleen maar voor tweederangs burgers zorgt die buiten de boot vallen:

“De minimale taaleis dreigt straks zo hoog te liggen dat het grootste deel van alle vluchtelingen die in de afgelopen jaren succesvol zijn ingeburgerd daar niet aan voldoet en dat niveau in de toekomst ook niet zal kunnen halen”

In Nederland kan een vluchteling na vijf jaar in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort. Hiervoor moet er wel eerst drie jaar lang inburgeringsles worden gevolgd over de Nederlandse cultuur, geschiedenis en dus ook taal. Vroeger was taalniveau A2 voldoende om te slagen en dat wordt nu verhoogd naar B1.

Het bereiken van B1 kost ongeveer 400 uur studie en 400 uur spreken. Zelfs iemand die daar meer dan twee keer zo lang over doet zou per dag slechts één uur Nederlands moeten leren en één uur Nederlands moeten spreken om dit niveau binnen drie jaar te bereiken.