Binnenland

Beduchte Hengeloërs krijgen binnenkort wellicht boa’s op bestelling

11-11-2020 18:07

BOA in gesprek met een corona-overtreder (Screenshot van NU.nl)

Er is iets vreemds aan de hand met de inwoners van Hengelo. De gemeente kent weinig criminaliteit en de criminaliteit die er is neemt ieder jaar af. Toch zit 18% van alle bewoners nog vaak met angst voor de buitenwereld thuis te wachten op wat komen gaat.

Fietsendiefstallen, inbraken, illegale handel, oplichting via internet, overlast door verwarde personen. Het zijn allemaal zaken die bij een groeiende groep Hengeloërs unheimische emoties oproept. Het veiligheidsgevoel kan kortom best een boost gebruiken in deze Achterhoekgemeente Twente-achtige gemeente.

Burgemeester Sander Schelberg wil hier nu wat aan doen door de burgers van zijn gemeente te activeren:

“Neem de buurtapps, waarmee buurtbewoners elkaar waarschuwen als ze iets vreemds zien. Dat geeft het gevoel dat ze er zelf iets aan kunnen doen.”

Ook gaat de gemeente onderzoeken of de bewoners van Hengelo voortaan zelf niet boa’s kunnen bestellen. Hierbij zou een opsporingsambtenaar bijvoorbeeld via een app vraaggericht kunnen worden ingezet. Een vergelijkbare actie in Waalwijk leverde vorige maand in één dag al 60 bekeuringen op.

Het is de bedoeling dat Hengelo door deze maatregel niet langer meer voorkomt in de jaarlijkse top 100 van de AD misdaadmeter.

“We staan nu op nummer 89. Voor een stad uit de lijst van veertig grootste steden is dat al heel knap.”