Politiek

Sigrid Kaag houdt grote schoonmaak: 11 nieuwkomers in top 20 kandidatenlijst D66

11-11-2020 15:27

Sigrid Kaag (D66)(Screenshot YouTube D66)

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag houdt grote schoonmaak. Dat blijkt uit de concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen die de partij woensdag presenteerde. Er staan maar liefst 11 nieuwkomers in de top 20. Opmerkelijke naam is die van Sidney Smeets. De strafrechtadvocaat is verbonden aan het kantoor van Gerard Spong. Spong deed enkele jaren terug namens maffiabaas Francesco Corallo aangifte tegen SP Kamerlid Ronald van Raak omdat die laatste Corallo in een TPO-column een maffiabaas noemde. Dat liep niet goed af voor Spong en zijn cliënt.

Lees ook – Gerard Spong bijt tanden stuk op SP-Kamerlid

Hoogste nieuwe binnenkomer na Kaag en fractieleider Rob Jetten is het Haagse gemeenteraadslid Hanneke van der Werf op plaats 3, die eerder actief was voor de Kamerfractie van D66. Op plaats 8 staat oud-voetbalster Jeanet van der Laan en plaats 10 is weggelegd voor staatssecretaris Hans Vijlbrief, die voordat hij begin dit jaar de overstap naar het kabinet maakte actief was als ambtenaar.

Een zestal D66-Kamerleden houdt het al na één termijn voor gezien. Ook opvallend is dat op de lijst ministers Kajsa Ollongren, Wouter Koolmees en Ingrid van Engelshoven ontbreken.

Oudgedienden Kees Verhoeven en Pia Dijkstra lieten al eerder weten niet op de lijst te willen. De overige zes zijn allen Kamerleden die in 2017 aantraden.