Binnenland

Bewoners van Oisterwijkse wijk klagen over overlast van beschermde woongroep

13-11-2020 16:39

Het betreffende pand tijdens de verbouwing. (screenshot via LOVO)

De verhuizing van 24 mensen in Oisterwijk met psychiatrische en/of verslavingsproblemen is niet onopgemerkt gebleven. De groep mensen met een rugzakje streek deze zomer neer in een hagelnieuw pand aan de Kerkstraat. Hier moeten zij worden voorbereid op een terugkeer in de maatschappij.

Erg succesvol is deze terugkeer in de samenleving helaas nog niet. Omwonenden klagen namelijk over harde muziek, luide stemverheffingen en andere ongewenste geluiden. Ook zijn er klachten over felle verlichting en meer verkeer in de straat. Verder voelen sommige bewoners zich begluurd door hun nieuwe buren. Zij proberen nu dan ook met een brandbrief de plaatselijke politiek wakker te schudden.

Volgens een medewerker van Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen (RIBW) maken de beschermde bewoners deze geluiden soms omdat ‘ze zich moeten ontladen.’ Of er ook gegluurd wordt om die reden vertelt het artikel in het Brabants Dagblad helaas niet.

Het is niet de eerste keer dat de buurt klaagt over de groep. Al voor hun komst leefde de angst dat 24 mensen bij elkaar met psychiatrische en/of verslavingsproblemen voor overlast zou zorgen. Die voorspelling blijkt nu uit te zijn gekomen.

Oisterwijk is zeker niet de enige plek in Nederland waar dergelijke terugkeertrajecten zorgen voor irritaties en paniek. Zo werden er vandaag nog 200 handtekeningen opgehaald in Hengelo (Twente). Bewoners van de wijk Woolder Es willen hiermee de komst van 25 psychisch kwetsbare patiƫnten tegenhouden.