Muziekdocumentaire Confessions To dEUS is meer vorm dan inhoud

16-11-2020 11:00

Confessions To dEUS volgt band en fans via dezelfde opzet als Anton Corbijns film over Depeche Mode (Spirits In The Forest). Persoonlijke verhalen van bandleden en bewonderaars worden afgewisseld met concertfragmenten. Regisseur Fleur Boonman richt zich echter niet op het hele oeuvre van dEUS, maar op één specifiek album: The Ideal Crash uit 1999, dat met zo’n half miljoen exemplaren niet alleen het meest verkochte album van de Belgische band is, maar ook het meest persoonlijke. Volgens zanger Tom Barman is het een plaat over volwassen worden. De teksten gaan voor een groot deel over het einde van zijn relatie. Tijdens de opnamen destijds liep het huwelijk van een ander bandlid op de klippen. “Miserie is de beste muze”, vat diezelfde Klaas Janzoons het albumthema wrang lachend samen.

De liveregistratie en gesprekken met fans in de documentaire werden opgenomen tijdens de jubileumtour van 2019. Boonman probeert duidelijk te maken dat hun leven en relatieperikelen werden beïnvloed of evenredig  verliepen aan muziek en teksten van The Ideal Crash. Er komen nogal wat mensen aan het woord. Teveel eigenlijk. Helaas is het verhaal dat ze doen vaak zo kort dat je als kijker amper kunt meevoelen met wat ze te melden hebben. Nogal wat bijdragen worden al na enkele seconden weggesneden naar beelden van een optreden of gekkigheid in een tourbus. Een verband tussen de persoonlijke verhalen en de snel achter elkaar gemonteerde stukjes wordt  nergens echt duidelijk of tastbaar. Omdat Boonman angstvallig vasthoudt aan deze fragmentarische, onrustige structuur, ontstaat er geen ruimte voor een andere invalshoek, eentje die verrast of meer diepgang creëert. Wellicht was het beter geweest om slechts enkele fans uitgebreider aan het woord te laten.

Boonman besteedt verder veel aandacht aan de groep dansers die de band vergezelde tijdens de optredens. Wanneer er na een fanbijdrage voor de zoveelste keer een shot volgt van een danser die zijn of haar haardos rondzwaait, maakt Boonman duidelijk dat ze vorm belangrijker vindt dan inhoud. Context of verdieping blijven achterwege, zelfs op de momenten dat sommige fans spreken over zware onderwerpen als depressie en zelfmoordpogingen. Confessions To dEUS is een oppervlakkige film geworden die maar niet echt goed op gang wil komen.

Confessions To dEUS – uitzending op donderdag 19 november 2020 om 21.20 uur via Canvas.