Binnenland

Werkgevers en werknemers vrezen ontslaggolf des doods vanwege soberder steunpakket

16-11-2020 13:00

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66)

Het einde van de tweede coronagolf zou best eens het begin kunnen zijn van een reusachtige ontslaggolf. Dat is althans de vrees die de vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben nu het kabinet de steun aan het bedrijfsleven gaat verminderen.

De nieuwe NOW-regeling die deze maandag ingaat is dan ook een stuk strikter en soberder. Zo wil de overheid de vergoeding van loonkosten langzaam afbouwen van 90% naar 60% van het salaris. Ook moeten bedrijven meer omzetverlies maken om in aanmerking te komen voor steun en zal de maximale vergoeding eveneens stapsgewijs worden afgebouwd.

“Toen dit pakket werd bedacht was de gedachte misschien niet zo gek dat steun afgebouwd kon worden. Maar de tweede golf zorgt er nu voor dat meer bedrijven getroffen worden. Ook krijgen we de laatcyclische effecten nog van bedrijven die nu pas geraakt worden.”

,aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha in De Telegraaf. De vakbond verwacht dan ook massaontslagen en reorganisaties des doods als de regering haar plannen niet wijzigt.

Bij werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn ze eenzelfde mening toegedaan. Volgens een woordvoerder moet de overheid dan ook voorkomen dat gezonde firma’s ten onder gaan aan het coronavirus. Wel zijn de werkgevers blij met het schrappen van de ontslagboete waardoor bedrijven nu sneller mensen kunnen ontslaan

“Daarmee biedt NOW 3 werkgevers meer flexibiliteit dan NOW 2 en 1 om te kunnen herstructureren nu het zo ontzettend slecht gaat.”

Vakbondsbestuurder Boufangacha waarschuwt het kabinet op zijn beurt dat deze versoepeling ook voor spanningen kan zorgen tussen directiekamer en werkvloer:

“Het is onuitlegbaar dat je voor bedrijven zo’n vangnet hebt en voor deze groepen niet. Zo ontstaat er spanning of we deze lijn blijven steunen. Duidelijk is dat we door de tweede golf een nieuwe fase ingaan, dat vraagt ook om nieuwe maatregelen.”

Ook moet het kabinet volgens hem meer oog hebben voor freelancers en flexwerkers in nood. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaf eerder aan dat er in december wordt bekeken of de maatregelen in de huidige vorm nog verantwoord zijn.