Economie

Bedrijven die staatssteun kregen, mogen die toch verbrassen aan bonussen en dividend

19-11-2020 10:36

De tientallen miljarden coronasteun die het kabinet namens de Nederlandse belastingbetaler heeft overgemaakt aan kleine en grote bedrijven, was bedoeld om massawerkloosheid en faillissementen te voorkomen en om bedrijven in staat te stellen om . Kortom, om de economie draaiende te houden. Maar daar denken multinationals heel anders over.

De NOS meldt:

Als een Nederlands bedrijf tussen juni en september loonsteun heeft gekregen, mag in sommige gevallen het buitenlandse moederbedrijf toch *bonussen uitbetalen, dividend uitkeren en eigen aandelen inkopen* zonder dat dat gevolgen heeft voor de loonsubsidie van het Nederlandse dochterbedrijf.

Deze uitzondering op het verbod op dividend- en bonusuitkering is gemaakt op aandringen van het bedrijfsleven, en hiermee komen buitenlandse concerns in een andere positie dan volledig Nederlandse concerns. Dat blijkt uit stukken die de NOS heeft ingezien. Het ministerie van Sociale Zaken laat in een reactie weten dat de uitzondering is gemaakt om de werkgelegenheid in Nederland te beschermen.

Hoewel de Tweede Kamer de verdeling van het geld zou moeten controleren en de Tweede Kamer een verbod wilde op het verbrassen van Nederlands belastinggeld op de Cayman Islands, kunnen multinationals toch lekker Nederlands belastinggeld verbrassen op de Cayman Islands.