Binnenland

Brexit gaat Nederland veel geld kosten ongeacht of er een handelsverdrag komt

19-11-2020 12:24

Foto via Ugur Akdemir

Brexit means Brexit en dat kost een hoop financiële pijn. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens een rapport van ABN Amro zal ons land zelfs met een vrijhandelsverdrag zo’n 4,5 miljard euro mislopen.

De bank berekent dat hierdoor ongeveer 18.000 banen kunnen verdwijnen. Wanneer bedrijven zich niet goed voorbereiden op de aankomende en onvermijdbare scheiding lopen de kosten nog verder op.

Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven die last krijgt van Brexit zich niet heeft voorbereid. Volgens minister Stef Blok het gevolg van onzekerheid en het feit dat de mensen er nu al jaar in jaar uit mee worden doodgegooid.

”Ondernemers, maar eigenlijk iedereen, worden al vijf jaar vermoeid met de Brexit. Dus ik snap wel dat het bewustzijn hierover niet bij iedereen prioriteit heeft”

De financiële ellende wordt niet alleen veroorzaakt door fysieke belemmeringen zoals grenscontroles en papieren rompslomp. Ook wanneer er minder Duitse auto’s aan de Britten worden verkocht scheelt dat Nederland inkomsten. Mochten de onderhandelaars er niet uitkomen, dan kan de schade zelfs oplopen tot 17,5 miljard euro en 70.000 banen.