Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

22-11-2020 11:44

Black Friday 2020

 

Beste Thierry,

Mijn complimenten!

Je hebt enkele JFVD-jongeren die hun nazistische en antisemitische gedachtengoed deelden binnen WhatsApp-groepen en tijdens bijeenkomsten van je partij uit hun functietjes gezet.

Uiteraard ging de mededeling waarin je dat bekendmaakte weer gepaard met ‘out of context’-geneuzel en vingerwappen naar andere partijen die met nazistische jongeren te maken hadden.

Dat is het rode vlees dat de Baudetiers nodig hebben om weer volledig los te kunnen gaan op ‘de media’ die dit allemaal weer enthousiast oppakken om Forum voor Democratie te ‘demoniseren’. En om zich niet te hoeven uitspreken over het feit dat ze achter dezelfde leider aanlopen als nazistisch en antisemitisch tuig.

Want dat is wel de grootste overeenkomst tussen extreemlinkse partijen als GroenLinks en jouw Forum voor Democratie: ze zien de splinter in het oog van de ander van kilometers afstand zitten, maar waag het niet te beginnen over de balk in hun eigen oog, want ze verklaren je tot staatsvijand nummer 1.

Maar goed, je hebt er -maanden nadat ze hun nazistische en antisemitische gif verspreidden en pas nadat twee journalisten het onthulden– weer wat onderknuppels uitgegooid. De eerder geroyeerde klokkenluiders achterna.

Chapeau.

En het is natuurlijk te veel gevraagd om meteen door te pakken.

Dat snap ik.

Al die ellende binnen JFVD heeft plaats onder voorzitterschap van jouw vriend en rechterhand Freek Jansen, tevens de beoogde nummer zeven op je kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat is weliswaar inmiddels, door wat eerdere akkefietjes die je potentiële kiezers niet zo blij maakten én door het consistente optreden van PVV’ers als Wilders, Bosma en Agema, een onverkiesbare plaats aan het worden, maar toch…

Bij een voetbalclub waar het elftal herhaaldelijk dezelfde fouten maakt, wordt ook de trainer vervangen. En niet de ballenjongens.

 

 Sint 2020

 

Dus er komt een moment dat je de toekomst van je partij belangrijker moet gaan vinden dan de loyaliteit aan je vriend Freek. Dan maar geen directe lijntjes meer naar andere neo-nazistische kopstukken en organisaties. Of via andere kandidaten op je lijst (#jeweetzelluf).

Het -voor jouw doen snel- afzetten van wat onderknuppels in de organisatie is een begin.

En toch ook belangrijker dan het lijkt.

Want toen een halfjaar geleden bekend werd dat jouw zelfbenoemde partijfilosoof en Brusselse medewerker Sid Lukkassen de boreale wereld desnoods met gewapend geweld wilde herstellen, zag je het allemaal nog anders.

Sterker: de ‘officiële verklaring’ die je naar aanleiding van zijn ontmaskering schreef staat nog altijd bovenaan je Twitter-pagina.

“De mogelijkheid om in beslotenheid verschillende standpunten te overdenken vormt de grondvoorwaarde van een vrije samenleving. Verdachtmakingen op basis van ‘screenshots’ uit oude appjes of boeken in je kast: het behoort tot de technieken van een totalitair regime.”

Sowieso voor de Ware Baudetiers, het fanatieke beoogklepte deel van je aanhang, wel goed om terug te zien dat ook jouw denken zich blijkbaar ontwikkelt. Wat je toen een ‘techniek van een totalitair regime’ noemde, leidde toen níet tot actie en nu dus wel.

Sterker: er komt een partijcommissie die gaat onderzoeken hoe jullie kunnen voorkomen dat je partij verder van binnenuit wordt gemold door nazi’s en antisemieten.

Zoals een bekend spreekwoord luidt: Beter ten driekwart gekeerd dan ten hele gedwaald!

Groet,

JanD

PS. Niet omdat je haar niet goed zit, want dat zit prima, maar met dat andere doel: cadeautje!

UPDATE Shit! Ik had het verkeerde cadeautje. Dit is het juiste.

UPDATE Annabel Nanninga spreekt zich uit. En het is geen applaus…

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)