Jurriaan Maessen – Freek Jansen is een van de weinigen die positie van Thierry Baudet als partijleider in gevaar kan brengen

22-11-2020 14:15

Thierry Baudet met op de achtergrond Freek Jansen bij Jinek.

Na het aanvankelijke schijn-ingrijpen door JFVD inzake de zoveelste appjesrel binnen de jongerenbeweging van Forum voor Democratie, was ze daar dan eindelijk: Annabel Nanninga die in krachtige bewoordingen de enige politiek realistische eis oplegt die je in goed geweten op kan leggen wanneer sprake is van halfslachtigheid in de partijtop: saneren, verantwoordelijkheid nemen, ingrijpen!

‘Too little, too late’, schreef Nanninga in reactie op de aanvankelijke reactie van de FvD-jongerenbeweging. ‘Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden. Ik sta hier volstrekt niet achter, en verwacht een volledige sanering van de JFVD.’

Als ik met mijn gebruikelijke cynisme zou spreken, had ik gezegd: ‘er zijn wel meer dingen “too little too late”‘, maar dat soort cynisme is nu misplaatst. Voornaamste is dat er iets onomkeerbaars in gang is gezet binnen de partij. Dat blijkt ook wel uit de steunreacties vanuit een verrassend omvangrijke schare van senatoren, statenleden en andere belanghebbenden die nu letterlijk over elkaar heen struikelen om Nanninga bij te staan in haar pleidooi voor daadkracht binnen de gelederen. Je kunt je overigens afvragen hoe oprecht die verontwaardiging helemaal is: eerder werden precies dezelfde signalen door precies dezelfde coryfeeën met precies dezelfde geestdrift als “framing” en “laster” afgedaan. Het lijkt er dus op dat zij niet zozeer plotseling tot gewetensvolle inkeer zijn gekomen, maar dat het thans politiek opportuun wordt geacht om het in gang gezette momentum kracht bij te zetten. Dat het ook iets zegt over de positie van Nanninga binnen Forum, is evident.

De reactie van het partijbestuur laat zich natuurlijk raden. Uit lijfsbehoud zullen er ongetwijfeld aanvullende strafexpedities volgen ten aanzien van de jongerenbeweging; er zullen nog wat “coördinatoren” door wat schuldbewuste hoepeltjes moeten springen, maar mijn inschatting is dat alles uiteindelijk valt of staat met de positie van Freek Jansen. Er zijn op het ogenblik slechts twee mogelijkheden die voor Thierry Baudet open liggen: hij ontslaat en royeert Freek Jansen, zowel in zijn hoedanigheid van JFVD-voorzitter en kandidaat-kamerlid, of- optie 2- hij ontslaat Jansen uitsluitend van het voorzitterschap van de jongerenclub, maar laat diens nummer 7-positie op de Tweede Kamer-lijst ongemoeid.

Kiest hij die laatste, dan rijst de vraag hoe duur het openlijk afvallen van zijn vertrouweling wordt betaald? Als strijdkameraad van het eerste uur en organisator van etentjes met notoire racisten en ander Erkenbrand-tuig, is Jansen een van de weinigen die de toekomstige positie van Baudet als partijleider serieus in gevaar kan brengen, en Baudet zal pas afstand van Jansen doen als het volledig onontkoombaar is. Pas wanneer de keuze in ernst neerkomt op óf Freek óf Forum, zal de partijleider in beweging komen. En dat moment nadert met rasse schreden.